Ciastka z masłem orzechowym i ryżem preparowanym

Kocham domowe ciasteczka. Będę z Wami szczera. Ja praktycznie nie jadam kupnych słodyczy. Nie objadam się czekoladą, batonikami czy kruchymi ciasteczkami. Ale uwielbiam domowe drożdżówki, kremowe, kruche czy ucierane ciasta, bezy i oczywiście ciasteczka. Przynajmniej raz w tygodniu piekę ciastka i umieszczam je w bombonierze. Wówczas kiedy tylko mam ochotę na małe co nie co to sięgam po ciacho z przyjemnością.

TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na domowe ciasteczka.

Ciastka z masłem orzechowym i ryżem preparowanym

Ciastka z masłem orzechowym i ryżem preparowanym

Dzisiaj w ramach "Weekendowej Cukierenki" chcę Wam zaproponować przygotowanie ciasteczek orzechowych w kropeczki. Ten piękny wygląd ciastek uzyskujemy przez obtoczenie surowej kuleczki z ciasta w ryżu preparowanym. Takie ciastka bardzo podobają się dzieciom. Ryż preparowany po upieczeniu fajnie chrupie i dodaje smaczka całemu ciastka. Ciastka bardzo nam smakowały. Chętnie sięgaliśmy po kolejne więc polecamy! Ich przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nimi nawet dziecko.

Ciastka orzechowe z ryżem preparowanym

Ciastka orzechowe z ryżem preparowanym

Więcej przepisów na ciasteczka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym i ryżem preparowanym

Ciastka z masłem orzechowym i ryżem preparowanym

Te ciastka pokochają dzieci i dorośli. Pysznie smakują, a przy tym prezentują się dość efektownie.

Ciastka z masłem orzechowym i ryżem preparowanym

Składniki (20 sztuk):

  • 100g masła,
  • 100g cukru trzcinowego,
  • 100g masła orzechowego,
  • 1 jajko,
  • 150g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • 50g ryżu preparowanego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, góra-dół. Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.

Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Kolejno dodajemy masło orzechowe i miksujemy krótko tak, aby składniki się połączyły.

* Można użyć masła orzechowego gładkiego lub crunchy czyli z kawałkami orzeszków.

Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Masa ciasteczkowa jest gotowa. Dzielimy ją na 20 części i formujemy kulki (po około 24g każda).

Kulki z ciasta obtaczamy w ryżu

Kulki z ciasta obtaczamy w ryżu

Do miski wsypujemy ryż preparowany. Każdą kulkę dokładnie obtaczamy w ryżu lekko dociskając go do ciasta. Kulki obtoczone w ryżu układamy na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika zachowując odstępy. Kulki lekko spłaszczamy dłonią. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt.

Kulki z ciasta obtaczamy w ryżu

Kulki z ciasta obtaczamy w ryżu

Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.

Ciastka pieczemy około 13-15 minut, do zarumienienia. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.

Życzę smacznego!

Ciastka orzechowe z ryżem preparowanym

Ciastka orzechowe z ryżem preparowanym

Jeśli przygotujesz ciasteczka orzechowe to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





2 komentarzy

  1. A czy ciasto na ciastka można zagnieść ręcznie? Brak robota w domu…

    • cukiereczek

      Kurczę, to jednak ciasteczka ucierane. Niestety nie próbowałam ich robić tak jak kruche ciasto 🙁

Zostaw odpowiedź