Kocham domowe ciasteczka. Będę z Wami szczera. Ja praktycznie nie jadam kupnych słodyczy. Nie objadam się czekoladą, batonikami czy kruchymi ciasteczkami. Ale uwielbiam domowe drożdżówki, kremowe, kruche czy ucierane ciasta, bezy i oczywiście ciasteczka. Przynajmniej raz w tygodniu piekę ciastka i umieszczam je w bombonierze. Wówczas kiedy tylko mam ochotę na małe co nie co to sięgam po ciacho z przyjemnością.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na domowe ciasteczka.
Dzisiaj w ramach "Weekendowej Cukierenki" chcę Wam zaproponować przygotowanie ciasteczek orzechowych w kropeczki. Ten piękny wygląd ciastek uzyskujemy przez obtoczenie surowej kuleczki z ciasta w ryżu preparowanym. Takie ciastka bardzo podobają się dzieciom. Ryż preparowany po upieczeniu fajnie chrupie i dodaje smaczka całemu ciastka. Ciastka bardzo nam smakowały. Chętnie sięgaliśmy po kolejne więc polecamy! Ich przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nimi nawet dziecko.
Więcej przepisów na ciasteczka z masłem orzechowym
- Ciastka z masłem orzechowym
- Ciastka serowe z masłem orzechowym
- Ciastka owsiane z masłem orzechowym
- Ciastka trzyskładnikowe bez pieczenia z corn flakes
Te ciastka pokochają dzieci i dorośli. Pysznie smakują, a przy tym prezentują się dość efektownie.
Ciastka z masłem orzechowym i ryżem preparowanym
Składniki (20 sztuk):
- 100g masła,
- 100g cukru trzcinowego,
- 100g masła orzechowego,
- 1 jajko,
- 150g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
- 1/4 łyżeczki soli,
- 50g ryżu preparowanego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciastka powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni, góra-dół. Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia.
Masło przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem trzcinowym na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko, ucieramy 30 sekund. Kolejno dodajemy masło orzechowe i miksujemy krótko tak, aby składniki się połączyły.
* Można użyć masła orzechowego gładkiego lub crunchy czyli z kawałkami orzeszków.
Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników. Masa ciasteczkowa jest gotowa. Dzielimy ją na 20 części i formujemy kulki (po około 24g każda).
Do miski wsypujemy ryż preparowany. Każdą kulkę dokładnie obtaczamy w ryżu lekko dociskając go do ciasta. Kulki obtoczone w ryżu układamy na dwóch blaszkach z wyposażenia piekarnika zachowując odstępy. Kulki lekko spłaszczamy dłonią. Można je delikatnie uklepać z boków, aby zachowały okrągły kształt.
Ciastka pieczemy w dwóch turach – najpierw pierwsza blacha, później druga. Gdy pieczemy pierwszą blaszkę to druga blacha czeka na blacie na swoją kolej.
Ciastka pieczemy około 13-15 minut, do zarumienienia. Ciastka wyjmujemy i pozostawiamy na blaszce do wystudzenia. Ciastka będą na początku bardzo miękkie, ale stwardnieją.
Życzę smacznego!
A czy ciasto na ciastka można zagnieść ręcznie? Brak robota w domu…
Kurczę, to jednak ciasteczka ucierane. Niestety nie próbowałam ich robić tak jak kruche ciasto 🙁