Ciasteczka owsiane z żurawiną

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam na pyszne, lekkie i zdrowe ciasteczka z dodatkiem żurawiny. Ciastka te wprost rozpływają się w ustach, a to za sprawą słodkiej, suszonej żurawiny. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Najbardziej pracochłonne okazuje się posiekanie drobno żurawiny. Pasują idealnie do kawki, można je zabrać do szkoły lub pracy. Będą też świetnym prezentem dla bliskiej osoby, polecam 🙂

 

SKŁADNIKI:

  • 200g płatków owsianych  błyskawicznych,
  • 140g suszonej żurawiny,
  • 1 jajko,
  • 150g cukru,
  • 150g masła,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4-5 łyżek mąki

PRZYGOTOWANIE:

Żurawinę drobno siekamy. Płatki owsiane mieszamy z mąką i proszkiem do pieczenia, dodajemy żurawinę. Miękkie masło ucieramy z cukrem mikserem około 3 minut. Dodajemy jajko i ucieramy jeszcze pół minuty. Dodajemy sypkie składniki i dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na 1-2 godziny, żeby stwardniała, wówczas łatwiej będzie formowało się ciasteczka. Z masy formujemy kulki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pieczemy w 170 stopniach, góra-dół do zarumienienia (około 15 minut). Ciastka po upieczeniu są miękkie, ale stwardnieją.
Uwaga: Przed pieczeniem blaszkę z ciastkami można włożyć jeszcze na kilka minut do lodówki.




3 komentarzy

  1. To ulubione ciasteczka moich dzieci. Zmniejszamy jednak ilość cukru, bo lubimy trochę mniej slodkie wypieki

    • Ciasteczka są przepyszne i bardzo chrupiące 👍 Mają jedną wadę za szybko znikają 😋🍪 chociaż zrobiłam z podwójnej porcji 👍 Bardzo polecam 😍😍

      • cukiereczek

        Bardzo mi miło ♥️

Zostaw odpowiedź