Ciasteczka owsiane z mango

Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, delikatnie egzotyczne ciasteczka owsiane z mango. Są bardzo proste do przygotowania. W jednej misce łączymy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie mieszamy i formujemy ciasteczka. Gdy ostygną zdejmujemy je z blaszki i cieszymy się ich pysznym smakiem. Najlepsze ze szklanką mleka!

Masz ochotę na więcej ciasteczek owsianych? Zajrzyj na bloga po inne przepisy na owsiane smakołyki:

Smacznych wypieków!

Ciasteczka owsiane z mango

Ciasteczka owsiane z mango

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 110g płatków owsianych,
  • 60g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 30g mąki migdałowej,
  • 40g cukru brązowego lub ksylitolu,
  • 1 łyżka wiórek kokosowych,
  • 60g miękkiego masła,
  • 70g puree z mango,
  • 40g miodu,
  • 1 jajko,

PRZYGOTOWANIE:

W jednej misce mieszamy suche składniki: płatki owsiane, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, mąkę migdałową i wiórki kokosowe. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy puree z mango (czyli świeże mango zmiksowane blenderem na mus) i miód. Roztrzepujemy rózgą. Do suchych składników dodajemy masło i robimy taką jakby kruszonka. Zagniatamy chwilkę aż masło połączy się z suchymi składnikami. Wówczas dodajemy mokre składniki i mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.

Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące. Można je wykładać łyżką lub ręce lekko zwilżyć wodą. Kulki lekko spłaszczamy dłonią. Ciastka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.

Z tych proporcji wyjdzie około 12 ciastek.

Życzę smacznego!

Uwaga:

1) Przechowujemy do 5 dni.

Ciasteczka owsiane z mango

Ciasteczka owsiane z mango

Inspiracja

6 komentarzy

  1. Cieszymy się, że nasz przepis przypadł Ci do gustu! 🙂

    • cukiereczek

      Dzięki dziewczyny za przepis, ciasteczka są super 😏

  2. Ewa

    Czy można użyć musu mango z puszki ? I czy można ciasto zagnieść w termomiksie

    • cukiereczek

      Tak, może być mango puree z puszki. Niestety nie posiadam thermomixa więc nie wiem. Aczkolwiek podejrzewam, że tak.

  3. Czy mąkę migdałową można zastąpić jakąś inną?

    • cukiereczek

      Zamiast mąki migdałowej można dać znamiennie 60g płatków migdałowych.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij