Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku, delikatnie egzotyczne ciasteczka owsiane z mango. Są bardzo proste do przygotowania. W jednej misce łączymy suche składniki, a w drugiej mokre. Następnie mieszamy i formujemy ciasteczka. Gdy ostygną zdejmujemy je z blaszki i cieszymy się ich pysznym smakiem. Najlepsze ze szklanką mleka!
Masz ochotę na więcej ciasteczek owsianych? Zajrzyj na bloga po inne przepisy na owsiane smakołyki:
- tradycyjne owsiane ciasteczka,
- budyniowe ciastka owsiane,
- ciasteczka owsiane z masłem orzechowym,
- ciasteczka owsiane z żurawiną.
Smacznych wypieków!
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- 110g płatków owsianych,
- 60g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 30g mąki migdałowej,
- 40g cukru brązowego lub ksylitolu,
- 1 łyżka wiórek kokosowych,
- 60g miękkiego masła,
- 70g puree z mango,
- 40g miodu,
- 1 jajko,
PRZYGOTOWANIE:
W jednej misce mieszamy suche składniki: płatki owsiane, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier, mąkę migdałową i wiórki kokosowe. Do drugiej miski wbijamy jajko, dodajemy puree z mango (czyli świeże mango zmiksowane blenderem na mus) i miód. Roztrzepujemy rózgą. Do suchych składników dodajemy masło i robimy taką jakby kruszonka. Zagniatamy chwilkę aż masło połączy się z suchymi składnikami. Wówczas dodajemy mokre składniki i mieszamy. Miskę z ciastem przykrywamy i odstawiamy na minimum 1 godzinę do lodówki do schłodzenia.
Po tym czasie z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto będzie klejące. Można je wykładać łyżką lub ręce lekko zwilżyć wodą. Kulki lekko spłaszczamy dłonią. Ciastka pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.
Z tych proporcji wyjdzie około 12 ciastek.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Przechowujemy do 5 dni.
Cieszymy się, że nasz przepis przypadł Ci do gustu! 🙂
Dzięki dziewczyny za przepis, ciasteczka są super ?
Czy można użyć musu mango z puszki ? I czy można ciasto zagnieść w termomiksie
Tak, może być mango puree z puszki. Niestety nie posiadam thermomixa więc nie wiem. Aczkolwiek podejrzewam, że tak.
Czy mąkę migdałową można zastąpić jakąś inną?
Zamiast mąki migdałowej można dać znamiennie 60g płatków migdałowych.