Ciasteczka owsiane z budyniem

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na ciasteczka owsiane 🙂
Czy ktoś z Was nie jadł do tej pory ciasteczek owsianych? Jeśli nie mieliście okazji ich spróbowania, to musicie to koniecznie nadrobić 🙂
Moim zdaniem takie ciasteczka to pomysł na bardzo szybką, tanią, łatwą i zdrową przekąskę. Ciasteczka długo zachowują świeżość, można zrobić ich naprawdę sporo. Mogą być doskonałym dodatkiem do kawy, do mleka - sprawdzą się jako sycące drugie śniadanie. Z powodzeniem ciastka owsiane można spakować do szkolnego plecaka.
Ciasteczka owsiane z budyniem

Ciasteczka owsiane z budyniem

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):
  • 1 szklanka płatków owsianych,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (półtorej),
  • 2 opakowania budyniu (2x40g),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 szklanki cukru (65g),
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 185g masła,
PRZYGOTOWANIE:

Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko i ucieramy dalej do uzyskania gładkiej masy. Wszystkie sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, budynie - łączymy w osobnej misce i mieszamy ze sobą.

Dodajemy je do masła z cukrem i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę lub papier smarujemy masłem i za pomocą łyżki nakładamy na nią ciasto porcjami, tworząc okrągły kształt. Ciastek nie układamy blisko siebie, ale zostawiamy około 2 cm odstępu, bo urosną jeszcze podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasteczka pieczemy do momentu aż się zarumienią, około kwadransa. Życzę smacznego 😉

Ciasteczka owsiane z budyniem

Ciasteczka owsiane z budyniem





6 komentarzy

  1. Czy mogę użyć innej mąki jak pszennej ?

    • cukiereczek

      Trudno mi powiedzieć, piekłam je tylko z pszenną.

  2. Witam, ile wg tego przepisu wyszło Pani ilościowo ciasteczek?

    • cukiereczek

      Wyszło mi 20-25 ciasteczek.

  3. Meega kruche! Mega pyszne. Dołożyłam od siebie żurawine, super!

    • cukiereczek

      Rene wyglądają pysznie ? Cieszę się, że smakowały ?

Pozostaw odpowiedź Twój nick*