Czy ktoś z Was nie jadł do tej pory ciasteczek owsianych? Jeśli nie mieliście okazji ich spróbowania, to musicie to koniecznie nadrobić 🙂
- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka mąki,
- 1 jajko,
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (półtorej),
- 2 opakowania budyniu (2x40g),
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/3 szklanki cukru (65g),
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 185g masła,
Margarynę o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy jajko i ucieramy dalej do uzyskania gładkiej masy. Wszystkie sypkie składniki - mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane, budynie - łączymy w osobnej misce i mieszamy ze sobą.
Dodajemy je do masła z cukrem i wszystko dokładnie mieszamy. Blachę lub papier smarujemy masłem i za pomocą łyżki nakładamy na nią ciasto porcjami, tworząc okrągły kształt. Ciastek nie układamy blisko siebie, ale zostawiamy około 2 cm odstępu, bo urosną jeszcze podczas pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Ciasteczka pieczemy do momentu aż się zarumienią, około kwadransa. Życzę smacznego 😉
Czy mogę użyć innej mąki jak pszennej ?
Trudno mi powiedzieć, piekłam je tylko z pszenną.
Witam, ile wg tego przepisu wyszło Pani ilościowo ciasteczek?
Wyszło mi 20-25 ciasteczek.
Meega kruche! Mega pyszne. Dołożyłam od siebie żurawine, super!
Rene wyglądają pysznie ? Cieszę się, że smakowały ?
Planuję zrobić mieszankę suchą do ciastek (jako prezent świąteczny) w słoiku. Myślę, że ten przepis nada się idealnie. Czy jeszcze jakiś mogłaby mi Pani polecić? 🙂
O super pomysł ♥️ Myślę, że każde ciastka owsiane z bloga się nadadzą 🤓