Scones z truskawkami

Scones to angielskie bułeczki. Są mięciutkie w środku, a chrupiące z zewnątrz. Zwykłe Anglicy podają je z konfiturami i clotted cream czyli pieczoną śmietaną. Czym są scones? To coś pomiędzy bułką, a ciastkiem. Moje scones wzbogacone są o dodatek truskawek i śmietanki kremowej. Smakują pyyysznie. Gorąco polecam na śniadanie lub do popołudniowej herbaty.

Scones z truskawkami

Scones z truskawkami

SKŁADNIKI :

  • CIASTO:
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 115g masła,
  • 1 duże jajko,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 łyżki śmietany 30 lub 36%,
  • 1 szklanka truskawek,
  • DODATKOWO:
  • 1 małe jajko,
  • 1 łyżka mleka,
  • Cukier do posypania,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 10 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne. Umyte i osuszone truskawki kroimy na 4 części. Jeśli nasze truskawki są większe to kroimy je drobniej.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Suche składniki wysypujemy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem do powstania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy mleko, jajko i śmietankę. Zagniatamy szybko ciasto do momentu połączenia się składników, nie dłużej. Dodajemy truskawki i delikatnie łączymy je z ciastem. Z ciasta formujemy koło o średnicy 20cm. Ciasto kroimy na 8 równych części – utworzymy w ten sposób 8 bułeczek trójkątów. Bułeczki przenosimy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki tuż przed pieczeniem. Każdą z bułeczek posypujemy szczyptą cukru.

Bułeczki pieczemy około 18-20 minut. Gdy ostygną polewamy je lukrem.

LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy do powstania gęstej masy, która będzie przypominała konsystencją gęstą śmietanę.

Życzę smacznego  🙂

4 komentarzy

  1. Na jaką grubość należy rozwałkować ciasto?

    • cukiereczek cukiereczek

      Cyanna ciasta nie trzeba wałkować tylko uformować koło o średnicy 20cm. Wówczas grubość wyjdzie nam sama 🙂

  2. Buleczki sa w srodku wilgotne? czy raczej suche ?? 🙂
    pozdrawiam

    • cukiereczek cukiereczek

      Klaudia w środku są wilgotne 🙂

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij