Scones to angielskie bułeczki. Są mięciutkie w środku, a chrupiące z zewnątrz. Zwykłe Anglicy podają je z konfiturami i clotted cream czyli pieczoną śmietaną. Czym są scones? To coś pomiędzy bułką, a ciastkiem. Moje scones wzbogacone są o dodatek truskawek i śmietanki kremowej. Smakują pyyysznie. Gorąco polecam na śniadanie lub do popołudniowej herbaty.
SKŁADNIKI :
- CIASTO:
- 2 i ½ szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- ½ łyżeczki soli,
- 115g masła,
- 1 duże jajko,
- ½ szklanki mleka,
- 2 łyżki śmietany 30 lub 36%,
- 1 szklanka truskawek,
- DODATKOWO:
- 1 małe jajko,
- 1 łyżka mleka,
- Cukier do posypania,
- LUKIER:
- 2 łyżki mleka,
- 10 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być zimne. Umyte i osuszone truskawki kroimy na 4 części. Jeśli nasze truskawki są większe to kroimy je drobniej.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia i cukier. Suche składniki wysypujemy na stolnicę. Dodajemy masło i siekamy nożem do powstania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy mleko, jajko i śmietankę. Zagniatamy szybko ciasto do momentu połączenia się składników, nie dłużej. Dodajemy truskawki i delikatnie łączymy je z ciastem. Z ciasta formujemy koło o średnicy 20cm. Ciasto kroimy na 8 równych części – utworzymy w ten sposób 8 bułeczek trójkątów. Bułeczki przenosimy delikatnie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Zostawiamy odstępy między bułeczkami, bo urosną podczas pieczenia.
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim bułeczki tuż przed pieczeniem. Każdą z bułeczek posypujemy szczyptą cukru.
Bułeczki pieczemy około 18-20 minut. Gdy ostygną polewamy je lukrem.
LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko. Stopniowo dodajemy cukier puder, łyżka po łyżce, i ucieramy do powstania gęstej masy, która będzie przypominała konsystencją gęstą śmietanę.
Życzę smacznego 🙂
Na jaką grubość należy rozwałkować ciasto?
Cyanna ciasta nie trzeba wałkować tylko uformować koło o średnicy 20cm. Wówczas grubość wyjdzie nam sama 🙂
Buleczki sa w srodku wilgotne? czy raczej suche ?? 🙂
pozdrawiam
Klaudia w środku są wilgotne 🙂
Wyszły pyszne, polecam przepis 😉
Piękne! ❤️