Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Przygotowałam ostatnio przepyszne bułeczki z domowym budyniem. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem. Bułeczki to wypiek z ciasta półfrancuskiego, które musimy chłodzić przez noc w lodówce. Ciasto półfrancuskie przygotowywałam już przy okazji Rogali Marcińskich. Jednak to ciasto jest dużo szybsze do zrobienia, bo nie wymaga aż tylu wałkowań. Najpierw zagniatamy ciasto. Chłodzimy je przez noc w lodówce, gdzie ciasto powoli wyrasta. Następnie rozwałkowujemy je i smarujemy dodatkowym masłem. Ciasto składamy, chłodzimy i rozwałkowujemy dwukrotnie. Gdy ciasto jest już gotowe to tniemy je na paseczki i tworzymy kształt precla. W puste miejsce wkładamy domowy budyń. Aby było jeszcze pyszniej to do przygotowania domowego budyniu użyłam oprócz mleka także śmietany kremówki. Jeszcze chwilka na wyrastanie drożdżówek i pieczemy. Po wystygnięciu precle możemy polukrować, ale nie jest to konieczne. Mojemu mężowi smakowały same, a ja wolałam polane lukrem. Powiem Wam, że te precle rozpływają się w ustach. Przechowywane w szczelnym pojemniczku są świeże nawet 3 dnia po przygotowaniu.
SKŁADNIKI (18 sztuk):
- CIASTO:
- 250g zimnego masła,
- 500g mąki pszennej,
- ¼ szklanki cukru (50g),
- 1 i ½ łyżeczki soli,
- 42g świeżych drożdży,
- 30g masła o temperaturze pokojowej,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 2/3 szklanki zimnego mleka (170ml),
- BUDYŃ:
- 2 szklanki mleka,
- ½ szklanki śmietany 36%,
- 1 cukier waniliowy,
- ½ szklanki skrobi kukurydzianej (cornstarch) (60g),
- 1/3 szklanki cukru (70g),
- 2 żółtka,
- LUKIER:
- 3 łyżki mleka,
- 18 łyżek cukru pudru,
PRZYGOTOWANIE:
BUDYŃ: Do rondelka wlewamy półtorej szklanki mleka i śmietankę. Dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mleko zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy mąkę. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobioną mąkę i szybko mieszamy. Gotujemy około 1-2 minuty dopóki budyń nie zgęstnieje. Budyń zdejmujemy z ognia i dodajemy żółtka i szybko mieszamy do momentu połączenia się składników. Budyń jest gotowy. Na wierzch budyniu wykładamy kawałeczek folii. Dzięki temu na budyniu nie utworzy się kożuch. Budyń całkowicie studzimy. Budyń możemy przygotować 1 – 2 dni wcześniej i przechowywać w lodówce.
CIASTO: Mąkę mieszamy z solą i cukrem. Drożdże rozpuszczamy w zimnym mleku. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy 250g zimnego masła i siekamy nożem aż do uzyskania drobnej kaszki. Wówczas dodajemy mleko oraz jajko i żółtka. Jeszcze chwilkę siekamy nożem, a później już rękoma zagniatamy ciasto. Ciasto zagniatamy w miarę szybko prze kilka minut aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i zawijamy ją w folię. Kulę umieszczamy w misce i odstawiamy do lodówki na 8-10 godzin.
Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy cienko na duży prostokąt. Na cieście rozsmarowujemy 30g masła o temperaturze pokojowej zostawiając 2cm marginesy z każdej strony. Ciasto składamy w kopertę tzn. górną 1/3 część ciasta składamy ku środkowi. Następnie składamy dolną 1/3 część ciasta tak, aby przykryła tę górną. Następnie dokładnie zlepiamy brzegi ciasta i ciasto odwracamy o 90 stopni. Ciasto ponownie rozwałkowujemy na duży prostokąt i składamy w kopertę. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jeśli nie do końca wiecie jak składać ciasto to zajrzyjcie do TEGO wpisu.
Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy na duży prostokąt. Ciasto składamy w kopertę i zawijamy w folię. Ponownie chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt o bokach 35x45cm. Ciasto tniemy na paski o szerokości 3cm. Każdy z pasków ciasta zwijamy w sprężynkę. Następnie z każdego paska formujemy precla. TUTAJ możecie zobaczyć jak uformować precla. Gotowe precle wypełniamy budyniem. Odstawiamy je na 20 minut do podrośnięcia. W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Precle pieczemy przez 13-15 minut. Powinny się ładnie zarumienić. Gdy precle wystygną to polewamy je lukrem.
LUKIER: Do miseczki wlewamy mleko. Dodajemy aromat. Stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy do powstania gęstego lukru o gęstości śmietany.
Życzę smacznego 🙂
aż zgłodniałam 🙂 na śniadanie do porannej kawy.. mniam 🙂
Wszystko super, tylko jak uformować te precle? 🙁
Cyanna we wpisie podałam link do filmiku jak formować precle 🙂 Załączam też zdjęcia z formowania.
Nie do końca rozumiem… W te “oczka” pomiędzy ciasto daje się budyń? Zawsze wydawało mi się, że tam powinno być jakieś ciasto pod spodem, by budyń nie wypadł.
Cyanna tak, w puste oczka daje się budyń. Nie ma tam ciasta, ale sam budyń. Spokojnie, nie musisz się obawiać, bo budyń nie wypłynie, ale ładnie się zapiecze.