Przygotuj potrawę o tematyce letniej z dowolnym produktem OSM Łowicz. Wszystkie produkty znajdziecie TUTAJ. Wyślij zdjęcie i przepis na gotujzcukiereczkiem@gmail.com. Na zdjęciu powinna widnieć karteczka "Lato po łowicku", a wśród produktów użytych do przygotowania potrawy musi znaleźć się co najmniej jeden produkt OSM Łowicz. Konkurs trwa od 13.06 do 27.06.2018r. Ogłoszenie wyników nastąpi 02.07.2018r.
Nagrodami w konkursie są 3 kosze produktów oraz gadżety od OSM Łowicz.
Mleczarnia Łowicz oferuje duży wybór produktów m.in.:
- śmietanki,
- masło,
- sery żółte,
Także wybór produktów do zadania konkursowego jest bardzo duży. Inspiracji na takie danie szukajcie również na blogu:
- potrawy z jogurtem naturalnym, maślanką i kefirem,
- potrawy z serem twarogowym i serkiem homo,
- potrawy z serem żółtym,
- potrawy ze śmietaną kremówką i śmietaną kwaśną,
Poniżej podaję jak powinien wyglądać przepis konkursowy, do którego trzeba jeszcze załączyć zdjęcie:
PANA COTTA Z SOSEM WIŚNIOWYM
- MASA KREMOWA:
- 250ml mleka łowickiego codziennego 2%,
- 250g śmietany łowickiej UHT 36%,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 1 łyżeczka cukru,
- 10-12g żelatyny,
- SOS WIŚNIOWY:
- 200g wydrylowanych wiśni,
- 70g cukru,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej+1 łyżka wody,
- 1 łyżka soku z cytryny
MASA KREMOWA: W rondelku umieszczamy mleko i kremówkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wstawiamy je na mały ogień i zagotowujemy (mieszamy, aby mleko połączyło się ze śmietanką). Zdejmujemy z ognia.
Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie dodajemy ją do gorącej masy mlecznej i mieszamy aż do rozpuszczenia.
Masę rozlewamy do 4 słoiczków. Deserki studzimy , a następnie odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia.
SOS WIŚNIOWY: Wydrylowane wiśnie przekładamy do większego garnka z grubym dnem. Zasypujemy je cukrem i odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok. Co jakiś czas możemy je przemieszać. Zimną wodę łączymy z sokiem z cytryny i rozrabiamy w niej mąkę ziemniaczaną.
Wiśnie wstawiamy na średni ogień i zagotowujemy. Gotujemy je 5 minut. Wówczas dodajemy rozrobioną mąkę i cały czas mieszamy. Owoce zagotowujemy, wiśnie powinny wyraźnie zgęstnieć (ale nie mogą się rozpadać). Zdejmujemy je z ognia i studzimy.
Wystudzony sos wiśniowy dzielimy pomiędzy 4 słoiczki.
Każdy słoiczek możemy udekorować listkami mięty.
zgłoszenie wysłane
Magdalena bardzo dziękuję za zgłoszenie
Zgloszenie wysłane, pozdrawiam.
Monika bardzo dziękuję za zgłoszenie
Wysłane!
Bogusia bardzo dziękuję za zgłoszenie
Zgłoszenie wysłane.
Pozdrawiam
Danuta bardzo dziękuję za zgłoszenie