W "Weekendowej Cukierence" pojawią się w tym tygodniu dwa przepisy. Pierwszy z nich prezentuję dzisiaj. Lato kojarzy mi się z jagodami. Najpierw rodzinna wyprawa do lasu na jagody, a popołudniem pieczeniem jagodzianek. Na blogu możecie znaleźć przepis na przepyszne tradycyjne jagodzianki. Okazuje się, że mają konkurenta... 🙂
Bezapelacyjnie dzisiejsza propozycja to najlepsze jagodzianki na świecie 🙂 Nie dość, że są puszyste, mięciutkie, to łączą w sobie smak kwaskowatych jagód i słodkiej, kremowej śmietanki. Po prostu niebo w gębie. Najlepiej upiec od razu podwójną porcję. Wszystkich, których częstowałam jagodziankami, byli nimi zachwyceni.
Bułeczki po nadzianiu śmietaną przechowujemy w lodówce. Wyjmujemy je kilkanaście minut przed zjedzeniem, aby się ociepliły.
SKŁADNIKI (15 sztuk):
- CIASTO:
- 500g mąki pszennej,
- 50g drożdży,
- Szczypta soli,
- 3 żółtka,
- ¼ szklanki cukru (50g),
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 szklanka mleka (250ml),
- 125 g masła,
- JAGODY:
- 300g jagód,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżka bułki tartej
- KRUSZONKA:
- 50 g mąki,
- 35 g masła,
- 25g cukru pudru,
- Kilka kropel aromatu waniliowego,
- BITA ŚMIETANA:
- 400g śmietany kremówki,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 1-2 śmietan-fixy,
- DODATKOWO:
- 1 jajko,
- 1 łyżka mleka,
PRZYGOTOWANIE:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Do letniego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i kilka łyżek mąki, dokładnie mieszamy. Powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Masę odstawiamy na kilka minut aż podrośnie. W tym czasie żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy zaczyn drożdżowy, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Ciasto wyrabiamy kilka minut i odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (około 1h).
W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą. Dodatek bułki sprawia, że jagody nie wyciekną podczas pieczenia. Składniki kruszonki mieszamy i rozcieramy między palcami, aby otrzymać kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy kilka minut i dzielimy na 15 części ( po 67g każda). Każdą z części rozpłaszczamy i nakładamy po łyżce jagód. Dokładnie zlepiamy i formujemy kształt podłużnej bułeczki. Gotowe bułeczki odkładamy na blachę. Odstawiamy je na kilkanaście minut, aby podrosły. Wówczas smarujemy je jakiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 20-22 minuty w 180 stopniach, góra-dół aż do zarumienienia.
Po upieczeniu bułki studzimy (co najmniej 1 godzinę). Kremówkę ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Przekładamy ją do szprycy z długą, podłużną końcówką do nadziewania i nadziewamy bułeczki nakłuwając je z boku. Bułki przechowujemy w lodówce z uwagi na dodatek śmietany.
Życzę smacznego 🙂
Wyglądają cudownie – fajny pomysł na nadzienie 🙂
Dziękuję 🙂 Nadzienie to strzał w dziesiątkę, rozpływa się w ustach 😉
Niebo w gębie to za mało. Mmmmmniammmmm…
Dziękuję! ❤️
świetne bułeczki 🙂 częstuję się jedną 🙂