To najpopularniejszy sos do dań z grilla, a najbardziej lubiany jest przez Amerykanów. Sos barbecue charakteryzuję się połączeniem smaku: słodkiego, słonego i kwaśnego. Możemy go spotkać na sklepowych półkach, ale domowa wersja jest o wiele lepsza tym bardziej, że jego przygotowanie nie jest trudne.
Stanowi świetny dodatek do dań z grilla, pieczonych mięs, a także zapiekanek. Możemy przygotować z jego dodatkiem również żeberka, udka czy klopsiki. Sosu z podanych proporcji wychodzi sporo, ale można go mrozić. Zachęcam do jego przygotowywania, jest przepyszny 🙂
SKŁADNIKI :
-
1 cebula,
-
3 ząbki czosnku,
-
2 łyżki oleju,
-
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
-
2 szklanki bulionu z kurczaka,
-
0,5 szklanki whisky,
-
1,5 szklanki ketchupu pikantnego,
-
150ml octu jabłkowego,
-
200ml miodu,
-
2 łyżki musztardy,
-
2 łyżki sosu worcester,
-
1 łyżeczka soli,
-
½ łyżeczki pieprzu,
-
¼ łyżeczki chili
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę obieramy i drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy wędzoną paprykę, mieszamy i chwilkę razem smażymy. Wówczas wlewamy whisky i ocet jabłkowy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty razem. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy co jakiś czas mieszając około 45 minut, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Podajemy do dań z grilla.
Smacznego 🙂
Uwaga:
-
Jeśli pozostaną grudki cebuli to sos możemy zblenderować.
-
Sos możemy przechowywać w lodówce do 7 dni.
-
Sos możemy mrozić.
bardzo lubię ten sos, do mięs smakuje wybornie 🙂