Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby naleśników. Do moich ulubionych należą naleśniki z powidłami śliwkowymi oraz z różnymi dżemami i bitą śmietaną.
Moim zdaniem takie naleśniki to obowiązkowa propozycja na jesienny obiad na słodko. Wówczas jabłka są najsmaczniejsze. Choć możemy je przygotowywać przez okrągły rok. Naleśniki zapieczone pod warstwą śmietanki i bezą smakują rewelacyjnie, spróbujcie 😉
SKŁADNIKI :
- 7 naleśników,
- MASA JABŁKOWA:
- 1 kg jabłek,
- 3-4 łyżki cukru,
- Szczypta cynamonu,
- WARSTWA ŚMIETANOWA:
- 300ml śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru,
- BEZA:
- 3 białka jaj,
- Szczypta soli,
- 1 budyń waniliowy (40g),
- 2,5 łyżki cukru,
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Do jabłek dodajemy cukier oraz podlewamy je odrobiną wodą i dusimy 20-30 minut, aż powstanie gęsty jabłkowy mus. Powstały mus studzimy. Następnie każdy z naleśników smarujemy porcją jabłkowego puree i zwijamy go w rulon. Nadziane naleśniki układamy w dużej prostokątnej formie żaroodpornej.
Śmietanę mieszamy z cukrem i polewamy nią naleśniki. Całość zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier. Całość delikatnie łączymy z budyniem. Pianę z białek wykładamy na podpieczone naleśniki i zapiekamy jeszcze 10-15 minut aż beza się zarumieni.
Po upieczeniu warto poczekać 15-30 minut aż zapiekanka lekko przestygnie wówczas będzie się dobrze kroiła.
Smacznego 🙂
Uwaga:
- Ilość cukru w masie jabłkowej zależy od słodkości jabłek. Możemy dodać go więcej lub mniej, w zależności od smaku.
- Możemy użyć budyniu z cukrem. Wówczas do piany z białek nie dodajemy już cukru.
- Zamiast przygotowywać masę jabłkową możemy użyć około 600g prażonych jabłek ze słoika.
- Naleśniki możemy przygotować z tego przepisu:
1 szklanka mleka, 1 szklanka wody gazowanej, 2 szklanki mąki, 3 jajka, szczypta soli, 1 łyżka cukru – wszystkie składniki zmiksować i smażyć cienkie naleśniki na rozgrzanym oleju.
Nalesniki z.przepisu wyszly obłedne
Katarzyna, jestem pod wrażeniem 🙂 wyglądają przepięknie 🙂
Przepyszne !
Super podane 🙂 Monika, wyszły Ci przepiękne, brawo 🙂
Wspaniałe naleśniki szarlotkowe, są przepyszne i szybko znikają ze stołu.
POLECAM na pewno jeszcze je upiekę.
Irenaduma narobiłaś mi smaka na te naleśniki 🙂 Wyglądają pysznie 🙂
[…] Zainspirowałam się tym przepisem (klik). […]
Cieszę się, że smakowały ?
Przepis wypróbowany, wyszło pięknie i bardzo smacznie. Od dzisiaj na stałe zagoszczą w mojej kuchni ?
Wyszły Idealne ?