Tartę rustykalną czyli galette przygotowywałam zazwyczaj na słodko m.in.: z truskawkami i brzoskwiniami. Co za wspaniały pomysł, aby upiec ją na wytrawnie. Kruche i pysznie maślane ciasto w połączeniu z soczystym nadzieniem i rozpuszczonym serem smakuje wspaniale.

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Nie ma przy niej dużo pracy, a efekt wizualny i smakowy zachwyca. Ciasto jest dość klejące dlatego rozwałkowujemy je pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Nadzienie pieczarkowe ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to nadzienie, które znacie już z moich wytrawnych naleśników. Tarta smakuje pyszne i na ciepło i na zimno. Na pewno przygotuję ją na kolejne spotkanie rodzinne. I już myślę o kolejnym nadzieniu do środka 😉

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Więcej przepisów z pieczarkami

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Super sprawdzi się na imprezy i spotkania ze znajomymi oraz na pyszny obiad bez mięsa.
Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Składniki:
- KRUCHE CIASTO:
- 150g mąki pszennej,
- 100g zimnego masła,
- 50g gęstej, kwaśnej śmietany 18%,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżki zimnej wody,
- NADZIENIE PIECZARKOWE:
- 300g pieczarek,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 100g świeżego szpinaku,
- 100g odsączonych z oleju suszonych pomidorów,
- 100g tartej mozzarelli,
- sól,
- pieprz,
- SEREK DO POSMAROWANIA:
- 100g serka kremowego,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%,
- 1 łyżeczka oregano,
- sól,
- pieprz
- DODATKOWO:
- 1 jajko
- sezam
Przygotowanie:
KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę i sól. Dodajemy masło i siekamy chwilkę nożem do powstania konsystencji kaszki. Wówczas dodajemy śmietanę i wodę. Szybko zagniatamy ciasto. Ciasto będzie klejące. Ciasto owijamy w folię i chowamy w lodówce na 1 godzinę.
Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru na duże koło o grubości około 5 mm. Zdejmujemy górny arkusz papieru i odkładamy na bok. Dolny arkusz wraz z ciastem przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Mieszamy ze sobą serek kremowy, śmietanę i zioła. Smarujemy nasz placek na środku zostawiając 5 cm margines. Na serek wykładamy nadzienie pieczarkowe. Brzegi ciasta zawijamy do środka zakładając je na siebie. Brzeg ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy od razu około 35-40 minut w temperaturze 200 stopni, góra-dół.

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem
NADZIENIE PIECZARKOWE: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki kroimy w półplasterki. Pomidory suszone kroimy w paseczki.
Na suchą patelnie wkładamy szpinak. Podgrzewamy go chwilkę aż do zwiędnięcia. Następnie szpinak wyjmujemy na deskę, a gdy ostygnie to siekamy go z grubsza.
Następnie na patelnię wlewamy 1 łyżkę oleju i szklimy cebulę. Pod koniec smażenia dodajemy czosnek. Kolejno dodajemy pieczarki. Smażymy wszystko razem do momentu aż cała woda z pieczarek odparuję. Wówczas dodajemy suszone pomidory i podgrzewamy razem jeszcze 1 minutę. Patelnię zdejmujemy z ognia. Zawartość patelni studzimy, a następnie dodajemy szpinak i ser. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!

Tarta rustykalna z pieczarkami, suszonymi pomidorami i szpinakiem