Kruche ciasto z sernikową pianką i borówkami

Na pewno wszyscy znacie ciasto kruche z budyniową pianką i owocami. Dziś w "Weekendowej Cukierence" przedstawiam jego urozmaiconą wersję. Do budyniowej pianki dodałam ser z wiaderka. Dzięki temu uzyskałam piankę sernikową. Całość połączyłam z borówkami. Ciasto wyszło pyszne. Z każdym dniem było jeszcze lepsze.

Kruche ciasto z sernikową pianką i borówkami

Kruche ciasto z sernikową pianką i borówkami

Ciasto przechowywałam w lodówce, przykryte. A podawałam w temperaturze pokojowej.

Kruche ciasto z sernikową pianką i borówkami

Kruche ciasto z sernikową pianką i borówkami

Więcej przepisów na ciasta kruche

Kruche ciasto z sernikową pianką i borówkami

Kruche ciasto z sernikową pianką i borówkami

Idealnie kruche ciasto. Pyszna pianka, która łączy w sobie smak bezy i sernika. A do tego soczyste i kwaskowate borówki, które przełamują słodycz pozostałych składników. To ciasto jest przepyszne!

Kruche ciasto z sernikową pianką i borówkami

SKŁADNIKI:

  • KRUCHE CIASTO:
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (400g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (8g),
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 250g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • SERNIKOWA PIANKA:
  • 5 białek,
  • 1 cukier wanilinowy (16g),
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 2 budynie waniliowe (każdy po 40g),
  • 300g sera z wiaderka,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • DODATKOWO:
  • 500g borówek amerykańskich,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • Cukier puder do oprószenia ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUCHE CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i siekamy wszystko razem nożem aż do uzyskania konsystencji kaszy. Wówczas dodajemy żółtka. Chwilkę jeszcze siekamy nożem, następnie ciasto zagniatamy rękoma.

Przygotowanie kruchego ciasta

Przygotowanie kruchego ciasta

Ciasto dzielimy na 2 części: 40% i 60%. Owijamy je folią i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 1 godzinę.

Ciasto dzielimy na 2 części i zamrażamy

Ciasto dzielimy na 2 części i zamrażamy

Formę prostokątną o wymiarach 35x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni, góra-dół. Większą część ciasta (60%) wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy (na grubych oczkach tarki) do foremki, delikatnie uklepujemy i wyrównujemy.

Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15-17 minut. Ciasto studzimy.

Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki

Zamrożone ciasto ścieramy na grubych oczkach tarki

SERNIKOWA PIANKA: Białka ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy oba rodzaje cukru, łyżka po łyżce i dalej ubijamy po około 1 minucie po każdej dodanej łyżce cukru. Łącznie ubijamy kilkanaście minut.

Przygotowanie sernikowej pianki

Przygotowanie sernikowej pianki

Następnie dodajemy stopniowo ser z wiaderka i budynie w proszku i miksujemy na małych obrotach miksera tak, aby składniki się połączyły, a piana nie opadła. Kolejno ciurkiem wlewamy olej i jeszcze chwilkę miksujemy na niższych obrotach do połączenia. Sernikowa pianka jest gotowa. Wykładamy ją od razu na borówki i podpieczone ciasto.

Przygotowanie sernikowej pianki

Przygotowanie sernikowej pianki

ZŁOŻENIE CIASTA: Borówki mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na wystudzony, podpieczony spód. Następnie wykładamy sernikową pianką, wyrównujemy. Na piankę ścieramy resztę kruchego ciasta (40%). Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, góra-dół i pieczemy około 45 minut. Po jakimś czasie ciasto może się zacząć spiekać z góry. Należy je wtedy przykryć.

Po wyjęciu z piekarnika ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem.

Życzę smacznego  🙂

Kruche ciasto z sernikową pianką i borówkami

Kruche ciasto z sernikową pianką i borówkami

Jeśli przygotujesz kruche ciasto z sernikową pianką i borówkami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź