Ciasto z białą czekoladą i malinami

Biała czekolada i maliny... to jedno z najlepszych słodkich połączeń smakowych. Z udziałem tych dwóch składników przygotowałam już mnóstwo słodkości, m.in.:

A dziś w "Weekendowej Cukierence" Wam ciasto - torcik, który zachwyca smakiem i wyglądem. Mamy tutaj puszysty biszkopt. Ale spokojnie możecie zastąpić go biszkoptami w wersji "bez pieczenia. Następnie mamy puszysty, kremowy i delikatny mus z białej czekolady. Mus ten często pojawia się na moim blogu więc powinniście go znać już bardzo dobrze 🙂 A całość zwieńcza korona ze świeżych malin. Ciasto jest obłędnie pyszne! Polecam.

Ciasto z białą czekoladą i malinami

Ciasto z białą czekoladą i malinami

Jak rozpuścić czekoladę w śmietance?

Pierwszy sposób: Śmietanę kremówkę podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką.

Drugim sposobem jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i masa będzie jednolita.

Jak rozpuścić żelatynę?

Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Ciasto z białą czekoladą i malinami

Ciasto z białą czekoladą i malinami

Więcej ciast z białą czekoladą

Ciasto z białą czekoladą i malinami

Ciasto z białą czekoladą i malinami

Pyszne letnie ciasto. Puszysty biszkopt, delikatny i kremowy mus z białej czekolady i dopełniające całości kwaskowate i soczyste maliny.

Ciasto z białą czekoladą i malinami

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 2 jajka,
  • 1/3 szklanka cukru (70g),
  • 1/2 szklanki mąki pszennej (80g),
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g),
  • 2 łyżki oleju,
  • PONCZ:
  • 30ml wody,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY:
  • 270g białej czekolady,
  • 550g śmietany kremówki 36%,
  • 8g żelatyny + 40g wody,
  • DODATKOWO:
  • 250g malin,
  • mini beziki do pokruszenia

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

PONCZ: Składniki ponczu mieszamy ze sobą.

BISZKOPT: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni, góra-dół. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Spód tortownicy o średnicy 24cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejną porcję. Białka ubijamy łącznie kilka minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku krótko miksując, tylko do połączenia. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy szpatułką, tylko do połączenia składników. Wykładamy ciasto do formy, wyrównujemy. Biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach, góra-dół. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Po upieczeniu biszkopt studzimy i zeskrobujemy wierzchnią skórkę.

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Białą czekoladę drobno kroimy. Do rondelka przekładamy 150g śmietany kremówki i podgrzewamy prawie do zagotowania. Do gorącej śmietany dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i mieszamy do połączenia. Powinna nam powstać gęsta, jednolita czekoladowa masa. Gdyby tak się nie stało to całość jeszcze chwilkę podgrzewamy cały czas mieszając.

Żelatynę rozpuszczamy w 40g wody i mieszamy z gorącą masą czekoladową. Masę czekoladową z żelatyną studzimy. Powinna być letnia przed dodaniem do śmietanki.

*Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

Pozostałą śmietanę kremówkę (400g) ubijamy na najwyższych obrotach miksera na prawię sztywną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera na średnie i dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady wlewając ją ciurkiem. Gdy dodamy całą masę czekoladową to zmniejszamy obroty miksera na małe i mieszamy jeszcze chwilkę, aby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Gdy mus z białej czekolady zacznie lekko tężeć to wylewamy go na biszkopt.

Ciasto z białą czekoladą i malinami

Ciasto z białą czekoladą i malinami

ZŁOŻENIE CIASTA: Na paterze lub deseczce układamy biszkopt, zapinamy rant. Można też biszkopt ułożyć w tortownicy i zamknąć obręcz. Nasączamy go całym ponczem. Następnie wylewamy tężejący mus z białej czekolady. Gdy mus czekoaldowy zacznie już lekko tężeć to wówczas wkładamy w niego świeże maliny.  Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin do momentu stężenia musu.

Następnego dnia ciasto oddzielamy ostrym nożem od rantu lub tortownicy. Posypujemy pokruszonymi bezami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Ciasto z białą czekoladą i malinami

Ciasto z białą czekoladą i malinami

Jeśli przygotujesz ciasto z białą czekoladą i malinami to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź