Ciasto Tulipan

Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne ciasto przekładane. Marzyło mi się przygotowanie lekkiego ciasta w wiosennych kolorach - żółtym i zielonym. Udało się idealnie. Ciasto składa się z biszkoptu, owocowego budyniu, lekkiej pianki cytrynowej i galaretki. W środku znajdziemy dodatkowo niespodziankę w postaci delicji.

Ciasto Tulipan

Ciasto Tulipan

Pewnie patrząc na to ciasto myślicie sobie....wygląda znajomo. I faktycznie. Jest to lekko odmieniona wersja ciasta Shrek lub Królowa Śniegu. Używając innego koloru galaretki oraz innego smaku soku owocowego możemy za każdym razem uzyskać inny smak ciasta.

Ciasto Tulipan

Ciasto Tulipan

Więcej przepisów na wiosenne ciasta

Ciasto Tulipan

Ciasto Tulipan

Pyszne kremowe ciasto, idealne na wiosnę.

Ciasto Tulipan

Składniki:

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
  • 4 łyżki oleju,
  • PONCZ:
  • 1/3 szklanka wody,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • KREM ZIELONY:
  • 2 szklanki zielonego soku owocowego,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 galaretka agrestowa,
  • KREM CYTRYNOWY:
  • 500g śmietany kremówki 36%,
  • 1 galaretka cytrynowa,
  • 1 szklanka wody,
  • DODATKOWO:
  • 1 duże opakowanie delicji (około 350g),
  • 1 galaretka cytrynowa + 400ml wody,
  • DEKORACJA:
  • 200g śmietany kremówki,
  • cukrowa posypka

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek. Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce, dalej ubijając. Ubijamy razem kilka-kilkanaście minut - po każdej dodanej łyżce cukru powinniśmy ubijać około 1-2 minuty.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Podobnie dodajemy olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Krótko mieszamy tylko do połączenia składników. Formę 25x25cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do formy i pieczemy około 40 minut w 160 stopniach, góra-dół. Najlepiej biszkopt piec nie na środkowym, ale na niższym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zaczął się spiekać to przykrywamy go folią.

Przygotowanie biszkoptu

Przygotowanie biszkoptu

Upieczony biszkopt studzimy. Następnie zeskrobujemy wierzchnią skórkę, ewentualnie wyrównujemy.

PONCZ: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

KREM ZIELONY: W rondelku zagotowujemy 1 i 1/2 szklanki soku owocowego. W pozostałym soku (1/2 szklanki) rozrabiamy budyń. Rozrobiony budyń wlewamy na gotujący się sok i zagotowujemy ciągle mieszając. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i od razu dodajemy galaretkę (proszek). Mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia się galaretki. Masę odstawiamy do przestudzenia co jakiś czas mieszając.

KREM CYTRYNOWY: Galaretkę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Uwaga: Galaretka szybko zacznie tężeć!

Jest jeszcze drugi sposób na rozpuszczenie galaretki i ostatnio z tego sposobu korzystam częściej. Galaretkę wsypuje do miski i zalewam zimną wodą. Odstawiam do napęcznienia na około 20-30 minut. Po tym czasie podgrzewam ją interwałowo w mikrofali po 8-10 sekund i mieszam. Znowu podgrzewam, mieszam, podgrzewam mieszam. Robię tak kilkanaście razy aż galaretka całkowicie się rozpuści. Należy tylko uważać, aby za mocno jej nie podgrzać.

Zimną śmietanę kremówkę ubijamy prawie na sztywno. Aby kremówka dobrze ubiła się na sztywną pianę to musi być schłodzona. Następnie dodajemy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę wlewając ją ciurkiem i miksując na średnich obrotach miksera do dobrego połączenia.

* Najczęściej używam śmietany kremówki 36% Piątnica.

ZŁOŻENIE CIASTA: W blaszce 25x25cm wyścielonej papierem do pieczenia układamy wyrównany biszkopt. Nasączamy go równomiernie ponczem. Na biszkopt wykładamy zielony krem budyniowy. Wyrównujemy. Gdy krem całkowicie ostygnie to układamy delicje, jedna obok drugiej. Następnie wykładamy krem cytrynowy. Wyrównujemy. Ciasto odstawiamy do lodówki do czasu stężenia kremu cytrynowego. Wówczas na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę cytrynową rozpuszczoną w 400ml wody. Ciasto odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia kroimy je na porcje i ozdabiamy bitą śmietaną i posypką. Smacznego!

*Polecam odklejenie papieru do pieczenia, na którym piekł się biszkopt i użycie wówczas nowego arkusza. Ja używam blach ze stali nierdzewnej stąd nie używam papieru do składania ciast w blaszce.

Ciasto Tulipan

Ciasto Tulipan

Jeśli przygotujesz ciasto Tulipan to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź