Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na puszyste ciasto z jabłkami zwieńczone chrupiącą kruszonką. Jest wspaniałe, maślane, mięciutkie i niezwykle puszyste. Pasuje do kawy i do herbaty.

Kilka wskazówek, aby uzyskać idealne ciasto

  1. Dokładnie odmierz składniki. Używamy szklanki po pojemności 250ml.
  2. Użyj składników o temperaturze pokojowej tzn. jajka i masło wyjmij min. 2h wcześniej z lodówki i umieść na blacie, aby zdążyły się ocieplić.
  3. Po dodaniu suchych składników ciasto mieszaj krótko, na wolnych obrotach miksera.
  4. Użyj jabłek, które świetnie sprawdzają się w wypiekach np. antoniówka, szara reneta.
  5. Gdyby ciasto zaczynało się spiekać to przykryj je folią.
  6. Nie przedłużaj czasu pieczenia, aby ciasta nie wysuszać. Piecz do suchego patyczka. W zależności od piekarnika ciasto może się piec kilka minut dłużej lub krócej.
Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką

Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką

Więcej przepisów na ciasta z jabłkami

Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką

Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką

Przepis jest na dużą blaszkę. Ciasto wychodzi przyjemnie puchate i mięciutkie. Pasuje do kawy i herbaty.

Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 250g masła,
  • 1 szklanka cukru (200g),
  • 5 jajek,
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej (280g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g),
  • 2 łyżki octu,
  • KRUSZONKA:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (120g),
  • 80g masła,
  • 6 łyżek cukru (60g),
  • 1 cukier wanilinowy,
  • DODATKOWO:
  • 5-6 jabłek

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Blaszkę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.

Szklanka o pojemności 250ml.

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i budyniem.

Przygotowanie ciasta ucieranego

Przygotowanie ciasta ucieranego

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy stopniowo jajka, jedno po drugim. Ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Następnie dodajemy suche składniki i ocet. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.

Ciasto przekładamy do blaszki, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy równomiernie pokrojone jabłka. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Pieczemy na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy. Smacznego!

Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką

Puszyste ciasto z jabłkami i kruszonką

Jeśli przygotujesz ciasto z jabłkami i kruszonką to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź