Sernik limonkowy to moja najnowsza propozycja na pyszny sernik na zimno. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" po przepis.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na serniki na zimno.
Sernik przygotowuje się bardzo szybko. Na spodzie mamy zmielone ciasteczka wymieszane z rozpuszczonym masłem. Następnie delikatną masę serową z jogurtem i śmietaną, lekką, kremową i orzeżwiającą. A na sam koniec ciasto polewamy kwaśnym syropem uzyskanym z soku z limonki. Jest pysznie! To ciasto idealne na upały (takie jak dziś 🙂 ).
Jak rozpuścić żelatynę?
Aby prawidłowo rozpuścić żelatynę potrzebujemy 5 razy więcej wody niż żelatyny, tzn. na 10g żelatyny potrzebujemy 5x10g=50g wody. Żelatynę umieszczamy w szklance i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na około 10 minut. Jeśli chcemy rozpuścić większą ilość żelatyny to w tym momencie mieszamy ją z wodą. Po tym czasie żelatynę podgrzewamy interwałowo w mikrofali i mieszamy tzn. zawartość szklanki podgrzewamy przez 5 sekund w mikrofali, mieszamy; znowu podgrzewamy 5 sekund, mieszamy. Powtarzamy czynność kilka razy aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Więcej słodkości z limonką
- Nasączane ciasto ucierane z owocami
- Lime curd czyli krem limonkowy
- Meksykańskie ciasto bez pieczenia (z 4 składników)
- Serniczki limonkowe z bezą
To idealne ciasto na lato. Do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika. Jest kremowe, delikatne, orzeźwiające, słodko-kwaśne.
Sernik limonkowy na zimno
Składniki:
- SPÓD:
- 200g ciasteczek pełnoziarnistych np. Digestive,
- 65g masła,
- MASA SEROWA:
- 250g sera twarogowego trzykrotnie zmielonego,
- 200g cukru pudru,
- 1 limonka,
- 150g jogurtu naturalnego,
- 200g śmietany kremówki 36%,
- 12g żelatyny +60g wody,
- SYROP:
- 2 limonki
- 4 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
SPÓD: Ciasteczka drobno kruszymy (na pył). Możemy to zrobić umieszczając ciasteczka w misce i ugniatając je tłuczkiem bądź przetrzeć je przez sitko. Spód tortownicy o średnicy 21cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy go za obręcz, a brzeg tortownicy smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy i łączymy z pokruszonymi ciasteczkami, dokładnie mieszamy. Masę ciasteczkową wykładamy do tortownicy (lub rantu) – delikatnie uklepujemy. Na czas przygotowania masy serowej tortownicę wkładamy do lodówki.
* Ciasteczka Digestive kupuje w Netto.
** Do przygotowania spodu można użyć także zwykłych maślanych herbatników. Trzeba będzie dodać wówczas więcej masła.
*** Można użyć tortownicy o innej średnicy. Sernik będzie po prostu wyższy lub niższy.
MASA SEROWA: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestudzenia.
Do miski wkładamy ser twarogowy, cukier puder i jogurt naturalny. Miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia składników.
* Polecam użycie sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony z Wielunia.
** Śmietanę kremówkę używam Piątnicy.
Z limonki ścieramy skórkę i dodajemy do masy serowej. Następnie wyciskamy sok i przelewamy go przez sitko. Uzyskałam 30ml soku. Miksujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno w osobnym naczyniu. Dodajemy ją do masy serowej i mieszamy delikatnie szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Następnie ciurkiem, powoli wlewamy rozpuszczoną, chłodną żelatynę i miksujemy na wolnych obrotach miksera. Masa jest gotowa. Przelewamy ją na ciasteczkowy spód. Odstawiamy do lodówki do stężenia na min. 3h.
Po tym czasie sernik odkrawamy nożem od tortownicy (lub rantu). Dekorujemy plasterkami limonki i polewamy wystudzonym syropem.
SYROP: Wyciskamy sok z 2 limonek. Uzyskałam około 60ml soku. Sok przelewamy przez sitko do małego rondelka. Następnie dodajemy cukier puder i całość zagotowujemy. Gotujemy 1 minutę i zdejmujemy z ognia. Syrop całkowicie studzimy. Polewamy nim ciasto tuż przed podaniem.
Pani Kasiu, sernik przepyszny, orzeźwiający. Napewno jeszcze nie raz zagości na stole. Pozdrawiam
Dziękuję ślicznie 😍 Wyszedł rewelacyjnie😃