Na blogu znajdziecie przepis na makaron z łososiem w sosie śmietanowo-koperkowym. W bardzo podobny sposób przygotowałam moje dzisiejsze danie, ale użyłam do niego łososia wędzonego. Taki obiad będzie na stole w góra 15 minut. To idealne rozwiązanie na szybki obiad po pracy np. w piątek.
TUTAJ znajdziesz więcej przepisów na dania z makaronem.
Makaron robi się błyskawicznie, a co więcej potrzebujemy do jego przygotowania tylko kilku podstawowych składników. Zaczynamy od ugotowania makaronu. Gdy makaron się gotuje to kroimy w kostkę cebule i łososia. Następnie szybko obsmażamy cebule z łososiem, dodajemy makaron i koperek. Mieszamy. A na sam koniec dodajemy sok z cytryny i śmietankę. Pysznie i prosto. Polecam!
Więcej przepisów na szybkie dania makaronowe
- Spaghetti alla carbonara z mascarpone
- Tortellini alla Panna
- Szybkie spaghetti bolognese
- Makaronowa patelnia z mięsem mielonym
Ekspresowy w przygotowaniu, tylko z kilku składników, idealny na piątkowy obiad.
Szybki makaron z wędzonym łososiem
Składniki (2-3 porcje):
- 200g makaronu świderki,
- 200g wędzonego łososia,
- 1 mała cebula,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka masła,
- 150ml śmietanki płynnej 30%,
- 1 łyżka startego parmezanu,
- szczypta pieprzu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy go i przelewamy zimną wodą.
Cebulę obieramy i kroimy w małą kostkę. Wędzonego łososia kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i na małym ogniu smażymy cebulę. Zwiększamy ogień na średni i wkładamy wędzonego łososia oraz masło. Smażymy około 1-2 minuty razem. Następnie dodajemy na patelnię ugotowany makaron i koperek. Mieszamy do połączenia.
Kolejno na patelnię wlewamy sok z cytryny i śmietankę 30% oraz dodajemy parmezan. Mieszamy, aby śmietanka oblepiła makaron. Trzymamy na ogniu jeszcze 1 minutę mieszając. Danie jest gotowe. Podajemy od razu z cząstkami cytryny. Smacznego!