Ciasta z dodatkiem jogurtu, śmietany, maślanki czy kefiru nie są tak chętnie przygotowywane jak inne wypieki, a to z uwagi na ryzyko zakalca. Z zakalcem możemy mieć także do czynienia w zwykłym cieście ucieranym. Zakalec to gliniaste, niedopieczone ciasto. Ma zazwyczaj ciemniejszy kolor, jest mokre. Przez niego wypiek jest płaski i niski.
Aby uchronić się przed zakalcem trzeba tylko przestrzegać kilku zasad:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - to znaczy: składniki na ciasto wyjmujemy minimum 2 godziny wcześniej z lodówki i ustawiamy na blacie w kuchni. Pozwalamy im się w tym czasie ocieplić, wyrównać temperaturę. Chodzi tutaj głównie o masło, olej, jajka, śmietanę, jogurt, kefir czy maślankę.
- Przed przystąpieniem do pieczenia warto dokładnie przeczytać przepis. Należy zwrócić uwagę czy składniki podane są w gramach, mililitrach czy może "na szklanki". Często w swoich przepisach podaje jakich konkretnie produktów używam. Jeśli nie masz któregoś składnika to napisz w komentarzu, a chętnie pomogę radą na co można go wymienić. Warto przy czytaniu przepisu zwrócić uwagę na kolejność wykonania ciasta - ma to ogromne znaczenie np. przy ciastach z ubitą pianą z białek czy z masą czekoladową. Zwróćcie też uwagę czy waga owoców podana jest ze skórką czy bez. A także czy pieczemy góra-dół czy termoobieg.
- Po dodaniu jogurtu, śmietany czy maślanki i suchych składników miksujemy krótko, na wolnych obrotach miksera, tylko do połączenia składników - ciasta nie mieszamy zbyt długo. Gdy wszystkie składniki się połączą to wyłączamy mikser i ciasto przekładamy do formy.
- Owoce dokładnie osuszamy przed wyłożeniem na ciasto. Jeśli będą mokre to będą cięższe i opadną na dno ciasta. Soczyste owoce warto wcześniej oprószyć bułką tartą lub mąką. A owoce przekrojone układamy na cieście rozcięciem ku górze. Owoców mrożonych nie rozmrażamy przed dodaniem do ciasta.
Należy pamiętać również, aby nie przesadzić z ilością owoców. Dodajemy ich dokładnie tyle ile jest w przepisie. - Nie otwieramy niepotrzebnie piekarnika podczas pieczenia - ciasto, gdy się piecze nie powinno dostawać nagłej zmiany temperatury. Piekarnik otwieramy dopiero pod koniec czasu pieczenia, aby sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już upieczone.
- Delikatnie uchylamy drzwiczki i patyczkiem sprawdzamy czy ciasto jest już upieczone. Patyczek to po prostu długi patyczek do szaszłyków. Wkładamy go w sam środek ciasta. Jeśli patyczek jest oblepiony ciastem tzn. że ciasto potrzebuje jeszcze trochę czasu w piekarniku. Jeśli patyczek jest suchy tzn., że ciasto jest już gotowe.
Gdyby ciasto było surowe w środku, a spieczone z góry to koniecznie przykrywamy je folią aluminiową i dopiekamy. - Ciasto kroimy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Najpierw możemy wystudzić je w foremce przez 15 minut, a potem możemy wyjąć je na kratkę.