Dziś w "Weekendowej Cukierence" prezentuję wypiek, który zachwyci gości podczas zbliżających się świąt wielkanocnych. Jest to sernik czyli ciasto, którego nie może zabraknąć w święta. Długo myślałam jaki powinien być idealny sernik wielkanocny - taki, który zachwyci gości smakiem i wyglądem. I przygotowałam fenomenalny sernik, który łączy w sobie tradycje i nowoczesność. A co więcej - jest to przepis na duża blachę czyli 25x35cm. Jest to zatem porcja rodzinna.
A jeśli szukasz sprawdzonych przepisów na ciasta wielkanocne to koniecznie zajrzyj do tego wpisu. Przygotowałam zestawienie ciast idealnych na Wielkanoc wśród których znalazły się babki, mazurki, serniki i wyśmienite ciasta z kremem. Z tymi wypiekami Wielkanoc będzie pyszna jak nigdy dotąd:
CIASTA NA WIELKANOC
Sernik wielkanocny to sernik na kruchym spodzie z masą serową z dużą ilością jajek, z masłem, z rodzynkami. To ukłon w stronę tradycji - znajdziemy tu podobieństwo do tradycyjnego polskiego sernika - sernika krakowskiego. Nowoczesny akcent w serniku to polewa oraz dekoracja. Sernik podzieliłam na pół i jedną jego część polałam polewą z mlecznej czekolady, a drugą część polewą z białej czekolady. Wierzch sernika oprószyłam płatkami migdałowymi oraz udekorowałam czekoladowymi i cukrowymi jajeczkami. Sernik wyszedł piękny i był ozdobą naszego świątecznego stołu.
Sernik nie musi być przechowywany w lodówce. Może to być odrobine chłodniejsze miejsce niż pokój czy kuchnia, ale nie musi to być koniecznie lodówka. Serniki najlepiej smakują w temperaturze pokojowej więc nim podamy je gościom to warto poczekać, aby złapały pokojową temperaturę.
To sernik przygotowany z dużej ilości jajek i masła, z rodzynkami, na kruchym spodzie. Po wystudzeniu polewamy go polewą czekoladową i dekorujemy jajeczkami, aby prezentował się pysznie i świątecznie.
Sernik wielkanocny
SKŁADNIKI:
- KRUCHE CIASTO:
- 200g mąki pszennej,
- 80g cukru pudru,
- 100g masła,
- 1 małe jajko,
- MASA SEROWA:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego z wiaderka,
- 1 szklanka cukru (200g),
- 3 łyżki cukru wanilinowego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 8 jajek,
- 50g masła,
- 100g rodzynek
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml.
KRUCHE CIASTO: Formę 25x35cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i wysypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy jajko i chwilkę siekamy nożem. Następnie już rękoma zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kule, zawijamy w folię i wkładamy na 1h do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko na wymiar blaszki. Ciasto jest klejące więc najlepiej wałkować je pomiędzy dwoma arkuszami papieru. Ciasto przekładamy do blaszki i wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy jeszcze na kilka minut do lodówki, aby ciasto dodatkowo się schłodziło.
A w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, góra-dół. Kruchy spód pieczemy około 15-20 minut, do zarumienienia. Po upieczeniu studzimy.
MASA SEROWA: Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół. Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej tzn. wyjmujemy je z lodówki min. 2h wcześniej, aby się ociepliły. Żółtka oddzielamy od białek.
Do dużej miski wkładamy żółtka, masło i dodajemy ¾ szklanki cukru i cukier wanilinowy. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut aż otrzymamy jasną i puszystą masę jajeczną. Dodajemy ser, łyżka po łyżce i ucieramy po kilkanaście sekund po każdym dodaniu. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce pozostałego cukru (1/4 szklanki) i dalej ubijamy (aż do skończenia cukru).
*Najczęściej używam sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony z Wielunia.
**Do sernika użyłam sera z wiaderka, który miał zawartość tłuszczu 18%. Jeśli chcecie sernik przygotować z twarogu, samodzielnie go zmielić, to wówczas zwiększcie ilość masła z 50g na 100g.
Ubite białka oraz mąkę ziemniaczaną łączymy delikatnie z masą serową (za pomocą szpatułki). Na sam koniec dodajemy rodzynki i delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy do foremki, wyrównujemy. Sernik pieczemy około 50-60 minut.
Wyłączamy piekarnik i ostrożnie uchylamy drzwiczki i ciasto zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
*Sernik podczas pieczenia może pęknąć, ale nie należy się tym przejmować.
Wystudzony sernik polewamy polewą czekoladową: z białej lub mlecznej czekolady. I dekorujemy jajeczkami czekoladowymi i cukrowymi, płatkami migdałowymi, kuleczkami czekoladowymi. Życzę smacznego!
*Te kolorowe jajeczka to M&Ms eggs. Kupiłam je na Allegro. Zaś te czekoladowe to wielkanocne jajeczka karmelowe w czekoladzie mlecznej Wedel. Do dekoracji można kupić też jajeczka maltesers, mini bunnies maltesers, milka mini eggs, kinder bueno eggs.
POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Podaje proporcje na polanie całej blaszki sernika czyli 25x35cm. Jeśli chcesz polać pól sernika (tak jak ja - na zdjęciach) to przygotuj połowę polewy.
Aby przygotować polewę czekoladową wystarczą tylko dwa składniki: biała czekolada i śmietanka 30%.
- 250g białej czekolady,
- 100g płynnej śmietany kremówki 30%
Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).
Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 7-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.
POLEWA Z MLECZNEJ CZEKOLADY
Podaje proporcje na polanie całej blaszki sernika czyli 25x35cm. Jeśli chcesz polać pól sernika (tak jak ja - na zdjęciach) to przygotuj połowę polewy.
Aby przygotować polewę czekoladową wystarczą tylko dwa składniki: mleczna czekolada i śmietanka 30%.
- 200g mlecznej czekolady,
- 100g płynnej śmietany kremówki 30%
Śmietankę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy prawie do zagotowania. Wyłączamy ogień i dodajemy posiekaną drobno czekoladę. Odstawiamy całość na 3 minuty. Następnie masę mieszamy do połączenia. Czekolada powinna się rozpuścić i połączyć w jednolitą masę ze śmietanką. Gdyby czekolada jeszcze się nie rozpuściła to całość możemy podgrzać jeszcze chwilkę w kąpieli wodnej (tzn. naczynie z czekoladą umieszczamy nad parującą w naczyniu wodą; naczynie nie powinno dotykać lustra wody).
Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy połamaną czekoladę i śmietankę. Zawartość miski podgrzewamy interwałowo po 7-10 sekund w mikrofali. Po każdym razie zawartość miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkanaście razy, aż składniki się połączą i polewa będzie jednolita.