Delikatna masa serowa (smakiem podobna do tej z sernika z rosą), soczyste mandarynki i kruche ciasto... Zapraszam na pyszny sernik do "Weekendowej Cukierenki". Piekłam już dużo serników i ten na pewno zasługuje na bycie w TOP10. Jest wyjątkowy w smaku.
Sernik z mandarynkami przygotowuje się ekspresowe. Należy tylko pamiętać, aby składniki wyjąć min.2h wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Serniki lubią być przygotowywane ze składników w temperaturze pokojowej.
Spód to szybkie ciasto, które przygotujemy w jednej misce. Wystarczy zagnieść ze sobą masło, jajko, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Ciasta nie musimy chłodzić ani rozwałkowywać. Po prostu wylepiamy nim foremkę. Nie pieczemy też go wcześniej. Od razu na surowe ciasto wylewamy masę serową. Masa serowa to połączone wszystkie składniki i krótko zmiksowane na wolnych obrotach. I kropka nad i czyli mandarynki z puszki, które nadają sernikowi słodyczy, soczystości i sprawiają, że masa serowa nie pęka. Nie martwcie się jeśli nie znajdziecie ich w swoim sklepie. Wówczas sernik przygotujcie z brzoskwiniami lub innymi owocami (np. malinami, jagodami). Godzinka w piekarniku i sernik jest gotowy. Pamiętajcie, by studzić go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, powoli. A gdy całkowicie ostygnie to chowamy go na noc do lodówki.
Sernik przechowujemy w lodówce, ale podajemy w temperaturze pokojowej (tzn. kroimy go wcześniej z 1-2h przed podaniem, aby się ocieplił). Wtedy smakuje najlepiej!
Więcej przepisów na serniki
Ten pyszny sernik przygotujesz ekspresowo. Nie musisz wcześniej chłodzić kruchego ciasta ani go podpiekać. Jest kremowy i delikatny.
Sernik z mandarynkami
Składniki:
- SPÓD:
- 200g mąki pszennej,
- 75g cukru,
- 75g miękkiego masła,
- 1 jajko r.M,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (4g),
- MASA SEROWA:
- 500g trzykrotnie zmielonego sera twarogowego,
- 1 jajko r.M,
- 120g cukru,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 1 budyń śmietankowy (40g),
- 125ml oleju (1/2 szklanki),
- 200ml mleka,
- DODATKOWO:
- 2 puszki mandarynek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła.
Mandarynki odsączamy wcześniej na sicie z zalewy.
*1 puszka mandarynek, którą użyłam, po odsączeniu miała 175g owoców. Mandarynek w puszce szukajcie w większych supermarketach.
**Sernik możesz upiec także z brzoskwiniami z puszki. Użyj wówczas około 350g odsączonych brzoskwiń z puszki. Pokrój je na cienkie plasterki.
SPÓD: Wszystkie składniki na kruchy spód powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i rozcieramy palcami tak jakbyśmy chcieli utworzyć kruszonkę. Dodajemy jajko i zagniatamy gładkie ciasto. Ciastem wylepiamy dno i boki tortownicy tworząc 3cm rant.
MASA SEROWA: Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
*Do masy serowej używam najczęściej sera z wiaderka Piątnica lub Mój Ulubiony.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
ZŁOŻENIE CIASTA: Na spodzie układamy 1 puszkę odsączonych mandarynek. Delikatnie wylewamy masę serową. Na wierzchu delikatnie promieniście układamy pozostałe mandarynki. Sernik pieczemy około 60 minut. Studzimy po uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Upieczony, wystudzony sernik najlepiej schować na noc do lodówki i kroić dopiero następnego dnia.
Wyszedł pięknie smakuje obłędnie, robiłam wersji bez cukru:)
Cieszę się bardzo, że smakuje 😃
Nasz właśnie się piecze 🙂 damy znać jak będzie gotowy
Super! Życzę smacznego 🙂
Koniecznie pochwal się swoim wypiekiem.
Wyszedł znakomicie i pysznie smakuje 🙂
Cieszę się bardzo ♥️
Czy budyń bez cukru?
Tak, bez cukru 🤗
Dzień dobry,pani Kasiu czy można tylko na spód dać mandarynki i upiec sernik a potem na wierzch po upieczeniu sernika rozłożyć mandarynki i zalać galaretką? Pozdrawiam
Pewnie, można ❤️
Dzien dobry, mam tortownice 24cm oraz blachę 30×25×6. Czy ten przepis się nada ?
Tak. Można go upiec w tortownicy 24cm i odrobinę wydłużyć czas pieczenia 😏