Czy babki piecze się tylko na święta wielkanocne? Oczywiście, że nie. Babka piaskowa jest tak prosta i uniwersalna, że piekę ją przez okrągły rok. Jest idealna do kawy i herbaty, na podwieczorek i na deser. Swój piaskowy smak zawdzięcza dodatkowi mąki ziemniaczanej. Jest prosta i szybka do przygotowania, lekka i puszysta. Zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na babkę piaskową.
Jest to podstawowy przepis na babkę piaskową. Ale możecie ją przygotować w wersji ciemnej i łaciatej. Wystarczy do ciasta dodać kakao. Na dole przepisu podałam proporcje składników na inne wersje babki piaskowej. Babkę upiekłam w keksówce, ale można ją upiec także w formie babkowej.
Więcej przepisów na babki
Nie tylko na święta wielkanocne. Babka piaskowa jest tak prosta i uniwersalna, że piekę ją przez okrągły rok. Jest idealna do kawy i herbaty, na podwieczorek i na deser.
Babka piaskowa
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 cukier wanilinowy (16g),
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 150g masła,
- DODATKOWO:
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Szklanka o pojemności 250ml. Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.
Małą keksówkę 9x28cm wykładamy papierem do pieczenia. Mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
Do misy miksera wbijamy jajka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Ubijamy je razem mikserem na najwyższych obrotach miksera przez około 5-7 minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej. Dodajemy suche składniki i miksujemy na wolnych obrotach miksera do połączenia. Na sam koniec dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy do połączenia. Ciasto przelewamy do keksówki. Pieczemy około 45-55 minut, do suchego patyczka. Gdyby babka zaczynała się spiekać to przykrywamy ją folią.
Po wystudzeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Życzę smacznego!
* BABKA PIASKOWA KAKAOWA: Z powyższego przepisu można zrobić także babkę piaskową kakaową. Wówczas do suchych składników dodajemy dodatkowo 2 czubate łyżki kakao, a razem z rozpuszczonym masłem do ciasta dodajemy 3-4 łyżki mleka.
** BABKA PIASKOWA ŁACIATA: Z powyższego przepisu można zrobić także babkę łaciatą. Przygotowujemy ciasto tak jak w przepisie i dzielimy na dwie równe części. Do jednej części dodajemy 1 łyżkę kakao. Do keksówki wlewamy najpierw ciasto jasne, później ciemne i wykałaczką robimy esy floresy.
Jeśli przygotujesz babkę piaskową to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:
#GotujZCukiereczkiem
Pyszna babka. Łatwa w przygotowaniu i bardzo puszysta.
Cieszę się, że smakuje 🤤
2/3 szklanki cukru ile to mniej więcej gram? Niestety moja szklanka ma inną pojemność…
około 130-140g.