Ciasteczka imbirowe to nowy pyszny pomysł na świąteczne ciasteczka. Oprócz imbiru wśród składników znajdziemy także inne przyprawy korzenne oraz obowiązkowo, miód. Uroku ciasteczkom dodaje dekoracja białą czekoladą i posypka ułożona na kształt ostrokrzewu.
Ciasteczka są proste i szybkie do przygotowania. Powstają tak jak większość ciastek czyli ucieramy najpierw masło z cukrem, a później z jajkiem i suchymi składnikami. Ciasto wymaga schłodzenia w lodówce, aby ciasteczka łatwiej się formowało. Po upieczeniu ciastka pięknie błyszczą, a to sprawą panierowania ich w cukrze. Możemy zostawić je już takie i zajadać się nimi do kawki czy herbatki.
Jednak polane czekoladą i udekorowane zyskują jeszcze na smaku i wyglądzie. Ciastka chrupią z wierzchu, a są miękkie w środku. Sprawdzą się idealnie na prezent bożonarodzeniowy. Sprawdź też moje inne przepisy na świąteczne ciastka:
CIASTKA NA ŚWIĘTA
Więcej przepisów na świąteczne ciasteczka
To aromatyczne ciasteczka pełne korzennych przypraw takich jak: imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, z dodatkiem miodu. Oblane są po upieczeniu białą czekoladą i udekorowane posypką na wzór ostrokrzewu.
Ciastka imbirowe oblane białą czekoladą
Składniki (30 sztuk):
- 175g masła,
- 50g cukru białego,
- 50g cukru trzcinowego,
- 1 jajko r.L,
- 80g płynnego miodu,
- 300g mąki,
- 1 łyżeczka sody,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- DODATKOWO:
- 4 łyżki cukru do obtaczania,
- około 300g białej czekolady,
- dowolne ozdoby
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, sodę, sól i wszystkie przyprawy. Do drugiej miski wkładamy miękkie masło. Dodajemy oba rodzaje cukru i ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy jajko i miód i ucieramy jeszcze 30 sekund. Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy na wolnych obrotach miksera do dobrego połączenia składników. Ciasto przykrywamy i schładzamy przez 1 h w lodówce.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, góra-dół.
Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Do miseczki wkładamy cukier i każdą kuleczkę obtaczamy w cukrze. Kuleczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Dnem szklanki zgniatamy odrobinę każdą kulkę.
* Powinniśmy uzyskać około 30 kulek o masie 23g każda.
Ciastka pieczemy około 8-10 minut. Powinny być ładnie zarumienione. Następnie zostawiamy je na blaszce, aby ostygły. Na początku będą miękkie, ale gdy ostygną to stwardnieją.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub interwałowo w mikrofali. Każde ciastko zamaczamy do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie odkładamy je na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. W tym momencie ciasteczka możemy posypać dowolną posypką. Ciastka odstawiamy do całkowitego zastygnięcia czekolady (można włożyć je na kilkanaście minut do lodówki. Smacznego!