Dziś zaproponuję Wam prawdziwą klasykę - bo sałatkę z truskawkami i mozzarellą pewnie większość już zna. Kiedyś nie lubiłam sałatek z owocami, ale teraz coraz bardziej się do nich przekonuję. Sałatka jest bardzo lekka, w sam raz na małą przekąskę. Polecam ją Wam gorąco.
Składniki:
- truskawki 250 g,
- mozzarella w kulkach 200g,
- 1 główka sałaty,
- ocet balsamiczny 1 łyżka,
- miód 1 łyżka,
- oliwa 3 łyżki,
- sól,
- pieprz,
- chili w płatkach
Przygotowanie:
Zapraszam na prostą, letnią sałatkę. Truskawki obieramy z szypułek, płuczemy. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Kulki mozzarelli kroimy na pół.
Na półmisku układamy sałatę, a na nią wykładamy mozzarellę i truskawki. Oliwę, ocet balsamiczny i miód mieszamy ze sobą do momentu otrzymania aksamitnej emulsji, dodajemy sól i pieprz do smaku. Sosem skrapiamy sałatkę. Całość posypujemy płatkami chili. Należy uważać, żeby nie dodać za dużo płatków chili, bo są bardzo ostre. Życzę smacznego 😉