Sezon grillowy w pełni. Piękna pogoda sprzyja grillowaniu. I dziś mam dla Was propozycję na pyszną karkówkę z grilla. Kluczem do sukcesu jest rozbicie mięsa tłuczkiem i wcześniejsze jej zamarynowanie oraz odpowiednio rozgrzany grill. Jeśli spełnimy te 3 rzeczy to uzyskamy pyszną, soczystą, wysmażoną karkówkę. Pycha!
Marynata, którą dziś Wam proponuje powstaje z połączenia podstawowych przypraw, ketchupu, musztardy i oleju. Jest szybka i prosta do przygotowania.
SAŁATKI NA GRILLA
Przypominam, że na blogu znajdziecie zestawienie sałatek na grilla, idealnych do karkówki, kiełbaski czy szaszłyków. W zestawieniu znajdziecie kilkanaście sałatek m.in. sałatkę z zielonym ogórkiem i makaronem ryżowym, sałatkę caprese, surówkę colesław czy sałatkę z sosem sałatkowym.
Więcej przepisów na dania z grilla
Składniki:
- 1 kg karkówki,
- 1 łyżka musztardy,
- 2 łyżki pikantnego ketchupu,
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 1/3 łyżeczki pieprzu,
- 2 łyżeczki majeranku,
- 4 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Przygotowanie:
Składniki marynaty łączymy ze sobą. Karkówkę kroimy w plastry 1,5cm i rozbijamy tłuczkiem. W misce umieszczamy mięso i marynatę i mieszamy dokładnie tak, aby każdy z kawałków mięsa pokrył się marynatą. Mięso umieszczamy w pojemniku. Pojemnik przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin do zamarynowania. Najlepiej mięso zamarynować wieczorem, a następnego dnia grillować.
Mięso wyjmujemy z lodówki 1 godzinę wcześniej, przed grillowaniem, aby zdążyło się ocieplić.
Rozpalamy i rozgrzewamy grilla. Cienko pokrojona i odpowiednio długo zamarynowana karkówka będzie się dość szybko grillowała. Grillujemy z obu stron na rumiano.
Życzę smacznego!