"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na tradycyjne ciasto z rabarbarem czyli ucierane z grubą warstwą kruszonki. Ciasto jest proste do przygotowania. Wymaga jednak długiego ucierania. Przy tego typu ciastach bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Co więcej, nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia oraz po utarciu masła z jajkami dodajemy mąką i już krótko mieszamy. Aby nie wyszedł nam zakalec powinniśmy także dokładnie osuszyć rabarbar. Ciasto jest pyszne, mięciutkie. Umilało nam ostatnie weekendowe popołudnie przy szklaneczce herbaty z cytryną.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 200g masła,
- 200g cukru pudru,
- 4 jajka,
- 250g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- KRUSZONKA:
- 150g mąki,
- 80g masła,
- 100g cukru,
- DODATKOWO:
- 600g rabarbaru,
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar płuczemy wcześniej. Kroimy go na 3-4cm kawałki.
Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez około 8 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 3 minuty po każdym dodaniu (łącznie 12 minut). Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy rabarbar. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.
KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.
Życzę smacznego!
Czy mogę zastąpić cukier puder zwykłym cukrem? Ile go wtedy dać? ?
Tak, taką samą ilość.
Glupie pytanie ale jeszcze nic nie robilam z rabarbarem-czy go sie obiera???
Nie ma potrzeby obierania 😉
Przepyszne <3
Pięknie wyszło 🙂
Polecam. Wychodzi za każdym razem 🙂
Bardzo dziękuję ?
Pierwszy raz zrobiłam ciasto ucierane, zawsze się go obawiałam. Dzięki twoim radom wyszło przepyszne!
W takim razie cieszę się, że mogłam pomóc 🙂
Twój komentarz
Pycha 🙂