Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza dziś na tradycyjne ciasto z rabarbarem czyli ucierane z grubą warstwą kruszonki. Ciasto jest proste do przygotowania. Wymaga jednak długiego ucierania. Przy tego typu ciastach bardzo ważne jest, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Co więcej, nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia oraz po utarciu masła z jajkami dodajemy mąką i już krótko mieszamy. Aby nie wyszedł nam zakalec powinniśmy także dokładnie osuszyć rabarbar. Ciasto jest pyszne, mięciutkie. Umilało nam ostatnie weekendowe popołudnie przy szklaneczce herbaty z cytryną.

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 200g masła,
  • 200g cukru pudru,
  • 4 jajka,
  • 250g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KRUSZONKA:
  • 150g mąki,
  • 80g masła,
  • 100g cukru,
  • DODATKOWO:
  • 600g rabarbaru,

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar płuczemy wcześniej. Kroimy go na 3-4cm kawałki.

Tortownicę o średnicy 26cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą.

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.

Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier puder. Ucieramy je razem mikserem przez około 8 minut aż do powstanie jasnej i puszystej masy maślanej. Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po 3 minuty po każdym dodaniu (łącznie 12 minut). Następnie dodajemy suche składniki i miksujemy krótko, tylko do połączenia.

Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy. Na cieście rozkładamy rabarbar. Całość posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto całkowicie studzimy.

Przygotowanie kruszonki

Przygotowanie kruszonki

KRUSZONKA: Mąkę mieszamy z cukrem. Masło rozpuszczamy. Gdy lekko przestygnie to wlewamy je do suchych składników. Dłońmi formujemy kruszonkę. Kruszonkę przygotować najlepiej tuż przed rozpoczęciem miksowania masy maślanej.

Życzę smacznego!

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką

Inspiracja





12 komentarzy

  1. Czy mogę zastąpić cukier puder zwykłym cukrem? Ile go wtedy dać? ?

    • cukiereczek

      Tak, taką samą ilość.

  2. Glupie pytanie ale jeszcze nic nie robilam z rabarbarem-czy go sie obiera???

    • cukiereczek

      Nie ma potrzeby obierania 😉

  3. Przepyszne <3

    • cukiereczek

      Pięknie wyszło 🙂

  4. Polecam. Wychodzi za każdym razem 🙂

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję ?

  5. Pierwszy raz zrobiłam ciasto ucierane, zawsze się go obawiałam. Dzięki twoim radom wyszło przepyszne!

    • cukiereczek

      W takim razie cieszę się, że mogłam pomóc 🙂

  6. Twój komentarz

    • cukiereczek

      Pycha 🙂

Zostaw odpowiedź