To kolejne już ciasto z rabarbarem w "Weekendowej Cukierence". Prezebtowałam Wam już kokosowe, budyniowe oraz bezowe. A dzisiaj przed Wami ciasto migdałowe z aromatem pomarańczy. Poprzez dodanie migdałów wypiek ma inną strukturę niż tradycyjne ciasto ucierane. Ciasto możemy podawać na ciepło jako pudding z gałką lodów. Smakuje wyśmienicie.
SKŁADNIKI:
- CIASTO:
- 200g brązowego cukru,
- 225g masła,
- 3 jajka,
- 2 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 225g mąki,
- 100g mielonych migdałów,
- 1 pomarańcza,
- Garść płatków migdałów,
- Cukier puder do oprószenia ciasta,
- RABARBAR:
- 400g rabarbaru,
- 50g brązowego cukru,
PRZYGOTOWANIE:
RABARBAR: Rabarbar wcześniej płuczemy i zostawiamy do wysuszenia. Następnie kroimy go w 2cm kawałeczki. Rabarbar zasypujemy w misce cukrem i mieszamy. Zostawiamy go na 30 minut, aby puścił sok. Co jakiś czas możemy go przemieszać. Następnie rabarbar odsączamy z soków na sitku.
CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Pomarańczę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Do miski wkładamy masło i cukier. Ucieramy je mikserem na jasną i puszystą masę (5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30s po dodaniu każdego jajka. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy i chwilkę miksujemy. Kolejno dodajemy suche składniki i sok z pomarańczy w dwóch turach. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 24cm smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Do tortownicy wykładamy ciasto. Na wierzchu układamy odsączony rabarbar. Ciasto posypujemy płatkami migdałów.
Ciasto pieczemy około 60-75 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Gdy tylko zacznie się spiekać to przykrywamy je folią.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto całkowicie studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Życzę smacznego 🙂
Inspiracja: BBC Good Food
Ciasto wyszło przepyszne, na pewno będę powtarzać także z innymi owocami sezonowymi, polecam
Cieszę się, że smakowało ?