Zapraszam dziś do "Weekendowej Cukierenki" na pyszne ciasteczka z jednym zaskakującym składnikiem: płatkami kukurydzianymi. Przygotowanie tych ciasteczek polega najpierw na utarciu masła z cukrem, później z jajkiem, a na końcu połączeniu masy maślanej z suchymi składnikami. Następnie z gotowego ciasta formujemy wilgotnymi dłońmi kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce. Kilkanaście minut w piekarniku i ciastka są gotowe. Także ich przygotowanie zajmie góra 10 minut. Ciasteczka są mięciutkie, ale przy tym miło chrupiące dzięki orzechom i płatkom kukurydzianym corn flakes. Dajcie się zaskoczyć ich smakiem.
Ciasteczka z corn flakes
SKŁADNIKI (20 sztuk):
- 125g masła,
- ¼ szklanki cukru (50g),
- 1 cukier waniliowy (8g),
- 1 łyżka miodu,
- 1 jajko,
- 175g mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 50g orzechów włoskich,
- 50g rodzynek,
- 30g mlecznej czekolady,
- 2 szklanki płatków kukurydzianych,
PRZYGOTOWANIE:
Szklanka o pojemności 250ml. Orzechy i czekoladę drobno siekamy.
Wszystkie składniki na ciasteczka powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Do miski wkładamy miękkie masło i dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz miód. Ucieramy je razem mikserem przez około 5-7 minut aż do powstanie jasnej masy maślanej. Dodajemy jajko i ucieramy przez 30 sekund. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy krótko, tylko do połączenia. Kolejno dodajemy rodzynki, orzechy, czekoladę i krótko mieszamy. Na sam koniec dodajemy płatki kukurydziane i mieszamy krótko i delikatnie, aby nie pokruszyć płatków.
Z masy wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując odstępy między ciastkami). Ciasteczka pieczemy około 15 minut w temperaturze 180 stopni, góra-dół. Po upieczeniu ciasteczka całkowicie studzimy.
Życzę smacznego!
Przepis jest super prosty i szybki a ciasteczka wychodzą obłędnie smaczne. To już nie pierwszy raz gdy korzystam z przepisów z tej strony i zawsze są świetne ❤️☺️
Ewa bardzo dziękuję za miły komentarz 😉 Cieszę się, że smakowały 🙂
Ciastka pyszne i chrupiące, pominęłam jajko i też wyszły super
Bardzo mi miło 🙂