Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Zapraszam dzisiaj na szybkie i proste ciasto, które z powodzeniem możecie przygotować na wielkanocny stół. Ciasto to sprawdzi się również jako codzienny wypiek. Idealnie pasuje na podwieczorek do kubka gorącej herbaty. Jest to bardzo prosta i szybka do przygotowania babka. Sprostają jej przygotowaniu nawet początkujący w kuchni. Jogurtowa babka piaskowa jest puszysta i wilgotna. Bardzo ładnie się kroi.
SKŁADNIKI:
- 250g mąki pszennej tortowej,
- 80g mąki ziemniaczanej,
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy
- 200g masła,
- Szczypta soli,
- 5 jajek,
- 150ml jogurtu naturalnego,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na babkę powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę tortową mieszamy z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Białka oddzielamy od żółtek. Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
W jednej misce ubijamy białka na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy 1/3 szklanki cukru i ubijamy jeszcze chwilkę, aż piana będzie gęsta, sztywna.
W drugiej misce umieszczamy żółtka. Dodajemy pozostały cukier i cukier waniliowy. Ucieramy je razem mikserem przez kilka minut (5-7 minut) aż do uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej. Wówczas dodajemy jogurt naturalny. Krótko mieszamy do połączenia. Następnie dodajemy masło i krótko mieszamy. Kolejno dodajemy mąkę w 2 turach i mieszamy.
Na sam koniec dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Masę przelewamy do długiej formy keksowej (36x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy wierzch. Babkę pieczemy około 45-55 minut (do suchego patyczka).
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Babkę możemy oprószyć cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą np. czekoladową. Babka nadaje się także do przełożenia kremem.
Jakie puszyste ciasto! Jak Ty to robisz? ; ) Uściski
Bardzo dziękuje za miłe słowa 😉