Czy może być lepszy dodatek do świątecznego czerwonego barszczu niż krokiety, pierogi lub paszteciki z mięsem? Według mnie nie 🙂 Krokiety czyli odpowiednio zwinięte naleśniki z farszem, panierowane i usmażone - są dość pracochłonne w przygotowaniu. Najpierw musimy przygotować farsz i usmażyć naleśniki. A potem jeszcze zwinąć krokiety i każdego usmażyć. Mimo, że długo się je robi to nie wątpię, że wszyscy je lubimy. Całe szczęście krokiety świetnie się mrożą. My mrozimy je już usmażone, a później tylko podgrzewamy. Jako nadzienie możecie wykorzystać tak naprawdę dowolny rodzaj mięsa, a najlepiej mieszankę różnych mięs np. kawałek wieprzowiny, wołowiny i drobiu. Naleśniki z tego przepisu idealnie nadają się do krokietów, bo nie pękają. Polecam krokiety na świąteczny obiad, obowiązkowo z czerwonym barszczem.
SKŁADNIKI (6-8 porcji):
- NALEŚNIKI (20-24 sztuki):
- 4 jajka,
- 4 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 szklanki mleka,
- 3 szklanki wody,
- 4 łyżki oleju,
- NADZIENIE:
- 750g łopatki,
- 2 cebule,
- 2 łyżeczki majeranku,
- Sól,
- Pieprz,
- DODATKOWO:
- 4 jajka,
- Bułka tarta do panierowania,
- Olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
NALEŚNIKI: Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.
NADZIENIE: Mięso gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy mięso wystygnie kroimy je w grubszą kostkę i mielimy w maszynce do mielenia mięsa razem z cebulą. Mięso doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli nadzienie mięsne będzie za suche dodajemy do niego kilka łyżek bulionu powstałego podczas gotowania łopatki.
Gdy mamy gotowe nadzienie to przystępujemy do formowania krokietów. Do jednej miski wbijamy jajka i rozkłócamy je ze szczyptą soli i pieprzu. Do drugiej miski wsypujemy bułkę tartą.
Na talerzu rozkładamy naleśnika, nakładamy porcję farszu i zwijamy go ciasno na kształt krokieta. Postępujemy analogicznie z pozostałymi naleśnikami.
Zwinięte naleśniki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Obsmażamy je na oleju na rumiano z każdej strony. Smażymy na wolnym ogniu.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Tak naprawdę do nadzienia możemy użyć różnego rodzaju mięsa np. mieszankę wołowiny, wieprzowiny i drobiu.
Poniżej prezentuję Wam instrukcje składania krokietów: