Drożdżowe ślimaczki serowo-budyniowe z rodzynkami

To ulubione bułeczki mojego męża. Był czas, że piekłam je co tydzień na weekend, bo mąż tak o nie prosił. Nazwał je nawet po swojemu, dość pieszczotliwie: krejzolki 🙂 Ciasto drożdżowe jest mięciutkie i puszyste, a nadzianie serowo-budyniowe na pewno zaskoczy Was pozytywnie swoim smakiem. Całość smakuje rewelacyjnie i gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednej bułeczce! Nadzienie do tych bułeczek jest dość zaskakujące. Najpierw gotujemy budyń, a następnie mieszamy go ze zmielonym twarogiem i dodajemy rodzynki. Z podobnym nadzieniem robiłam już drożdżówki - zobaczcie przepis TUTAJ.

Drożdżowe ślimaczki serowo-budyniowe z rodzynkami

Drożdżowe ślimaczki serowo-budyniowe z rodzynkami

SKŁADNIKI (20-25 sztuk):

  • CIASTO:
  • 450g mąki pszennej,
  • 30g świeżych drożdży,
  • 70g cukru,
  • 180ml mleka,
  • 80g masła,
  • 1 duże lub 2 małe jajka,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • BUDYŃ:
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 budyń śmietankowy (40g),
  • 250g sera trzykrotnie zmielonego,
  • 50g cukru,
  • 20g masła,
  • 50g rodzynek,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki mleka,
  • 15-18 łyżek cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Rodzynki umieszczamy w miseczce. Zalewamy je wrzącą wodą tak, aby je zakryła. Odstawiamy na godzinę. Następnie odsączamy je na sitku. Ser i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, aby się ociepliły.

Do garnka wlewamy 3/4 szklanki mleka i dodajemy cukier. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń. Na gotujące się mleko wlewamy rozrobiony proszek. Gotujemy gęsty budyń. Zdejmujemy go z ognia i od razu dodajemy masło i ser. Mieszamy chwilkę do momentu aż budyń i ser połączą się i masa będzie kremowa. Wówczas dodajemy rodzynki i dobrze mieszamy. Nadzienie odstawiamy do przestudzenia. Możemy je co jakiś czas przemieszać, aby nie utworzył się kożuch.

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 3-4 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części.

Jedną część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 5mm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy połowę nadzienia zostawiając około 2cm marginesu z jednej strony. Ciasto zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku i dokładnie je zlepiamy. Ostrym nożem dzielimy tak powstałą roladę na części grubości 2cm. Otrzymamy w ten sposób około 10-12 ślimaczków. Ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch bułeczek tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Ślimaczki pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach.

Po upieczeniu bułeczki studzimy i polewamy lukrem.

LUKIER: Ucieramy ze sobą mleko i cukier puder do powstania jednolitej masy o gęstości śmietany. Lukrem polewamy ślimaczki po wystygnięciu.

Życzę smacznego 🙂

Drożdżowe ślimaczki serowo-budyniowe z rodzynkami

Drożdżowe ślimaczki serowo-budyniowe z rodzynkami

Drożdżowe ślimaczki serowo-budyniowe z rodzynkami

Drożdżowe ślimaczki serowo-budyniowe z rodzynkami





13 komentarzy

  1. Bardzo…. bardzo pyszne ???? wszyscy zadowoleni…???

  2. Aga

    Wyszły pyyyszne ? Jak wszystko od Kasi?

    • cukiereczek

      Pyszności ? Bardzo mi miło ?

  3. Drożdżòwki bardzo pyszne??

    • cukiereczek

      Wyszły piękne i puszyste 🙂

  4. Jeszcze nie zostały polukrowane , studzą się , ale i bez tego przepyszne. 😀

    • cukiereczek

      Piękne wyszły 🤓 Brawo 😍

  5. Super puszyste😀

    • cukiereczek

      Piękne ♥️

  6. Ola

    Czy do nadzienie zamiast sera zwykłego można by dodać mascarpone ?

    • cukiereczek

      Obawiam się, że z mascarpone może wypłynąć. Można spróbować, ale byłam ostrożna z tą zamianą 😲

Zostaw odpowiedź