W "Weekendowej Cukierence" prezentuję Wam dzisiaj mięciutkie, puszyste, maślane babeczki cytrynowe udekorowane świeżymi malinami i lukrem. Czy cytryna i maliny to dobre połączenie? Pewnie, że tak. Przekonałam się o tym przy okazji serniczków i deseru. Babeczki przygotowuję się ekspresowo. Najpierw ubijamy całe jajka z cukrem. Powinniśmy je ubijać tak długo aż masa jajeczna stanie się jasna, puszysta. Później dodajemy mąkę, krótko mieszamy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy roztopione masło i cytrynę Reszta to już tylko pieczenie.
SKŁADNIKI (16-20 sztuk):
- MUFFINKI:
- 1 cytryna,
- 1 szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 4 duże jajka,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200g masła,
- LUKIER:
- 2 łyżki mleka,
- 10-12 łyżek cukru pudru,
- Aromat cytrynowy,
- DODATKOWO:
- skórka starta z cytryny,
- 20 malin,
PRZYGOTOWANIE:
MUFFINKI: Wszystkie składniki na muffinki powinny być w temperaturze pokojowej. Cytrynę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.
Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masło rozpuszczamy i studzimy. Powinno być letnie, ale nie zimne.
Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę (około 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy delikatnie na wolnych obrotach miksera lub szpatułką do połączenia składników. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki. Ciasta nakładamy do ¾ wysokości foremki.
Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, góra-dół (do suchego patyczka).
LUKIER: W misce umieszczamy mleko. Dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do uzyskania gęstej masy.
Wystudzone babeczki polewamy częścią lukru. Każdą malinę dzielimy rękoma na 3-4 cząstki, wykładamy na wierzch babeczki i polewamy jeszcze odrobiną lukru. Babeczki dekorujemy także dodatkową skórką cytrynową i listkami mięty.
Życzę smacznego 🙂
Może spodobają Ci się także:
Jogurtowe babeczki cytrynowe