Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Na blogu trwa Maraton Babeczek. Pora na przepis nr 5. Są to przepyszne babeczki cytrynowo-jogurtowe. Dzięki dodatkowi jogurtu są wilgotne, a cytryna sprawia, że są orzeźwiające. Na pewno nie skończycie na jednej babeczce i sięgnięcie po następną, bo są tak dobre 🙂 Ich przygotowanie nie jest trudne. Należy tylko pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Babeczki długo utrzymują świeżość.

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

SKŁADNIKI (14 sztuk):

  • BABECZKI:

  • 120g masła,

  • 170g cukru (około 4/5 szklanki),

  • 3 jajka,

  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • 0,5 łyżeczki sody,

  • 280g mąki pszennej (około 2 szklanki + 1 łyżka),

  • 170g gęstego jogurtu naturalnego (około 2/3 szklanki),

  • Skórka starta z 2 cytryn,

  • Sok z połowy cytryny,

  • LUKIER:

  • ½ łyżeczki soku z cytryny,

  • ½ łyżeczki skórki startej z cytryny,

  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego,

  • ¾ szklanki cukru pudru,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. Masło i cukier umieszczamy w misce. Ucieramy je razem mikserem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodajemy kolejno po jednym jajku i miksujemy po około 30 sekund. Dodajemy mąkę i mieszamy tylko do połączenia składników na wolnych obrotach miksera. Następnie dodajemy jogurt, skórkę i sok z cytryny i mieszamy tylko do połączenia. Formę muffinkową wykładamy papilotkami i przekładamy do niej ciasto.

Babeczki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 165 stopni (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy je.

LUKIER: Do miseczki przekładamy jogurt, sok i skórkę z cytryny, mieszamy. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy do powstania lukru o gęstości śmietany.

Gotowym lukrem dekorujemy wystudzone babeczki.

Życzę smacznego 🙂

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Babeczki jogurtowo-cytrynowe

Babeczki jogurtowo-cytrynowe





30 komentarzy

  1. przeeepyszne 🙂 dziś upieczone i już ich nie ma 🙂

    • cukiereczek

      cieszę się, że smakowały 🙂

      • Mega … po prostu pyszne , puszyste i mięciutkie. Przyznam szczerze, że bałam się jak zobaczyłam ciasto . Wydawało Wydawało mi się, jakbym oranzade wlała ( podziałała soda) . Ale , ze można je tak łatwo oddzielić od papierka … dla mnie bomba ???

        • cukiereczek

          Niki dziękuję za miły komentarz 😉 Cieszę się, że smakowały!

          • Piekłam 20 minut i W temperaturze 160 stopni. Po prostu sa pyszne mięciutkie I puszyste .Dziękuje za super przepis.

          • cukiereczek

            Bardzo się cieszę, że smakowały ?

        • Czy zamiast jogurtu naturalnego można dać zakwaszoną śmietanę

          • cukiereczek

            Tak myślę, że można jogurt zastąpić kwaśną śmietaną ♥️

      • Witam serdecznie, babeczki wyszły pyyyyyyszne? bardzo dziękuję za przepis☺️

        • cukiereczek

          Cieszę się, że smakowały ?

        • Witam czy można użyć czegoś innego zamiast jogurtu naturalnego

          • cukiereczek

            Proszę zastąpić kwaśną śmietaną ♥️

  2. Wyszły super i wszystkim smakowaly:)

    • cukiereczek

      Kinga jakie piękne ?

  3. Czy jest szansa, że babeczki wyjdą na jakiejś innej mące np owsiana, jaglana? I zamiast zwykłego cukru erytrytol? Bardzo je polubiłam, zdarzyłam się od nich uzależnić. Jak zrobiłam je raz to później piekłam bez przerwy. Tak jest od świąt wielkanocnych. Chciałabym spróbować zdrowej wersji.

    • cukiereczek

      Można spróbować z mąką orkiszową. A zamiast cukru zwykłego dać np. ksylitol 😉

  4. Ależ miło mnie Pani zaskoczyła- babeczki wyszły cudne! Puchate, pyszne, mięciutkie! Dziękuje za udany przepis :)))

    • cukiereczek

      Miło mi ? Polecam się na przyszłość ?

  5. Rewelacyjny przepis. Szybki, smaczny, latwy. Babeczki wyszly wysmienite. Mąż I syn nie mogli się oderwać. Na pewno często będą gościć na naszym stole.

    • cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz ?

  6. Właśnie dzisiaj wypróbowałam ten przepis.Babeczki są wyśmienite!
    Dziękuję!?

    • cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️

  7. Czy masło można zastąpić olejem rzepakowym np?

    • cukiereczek

      Raczej nie. To są babeczki ucierane.

  8. Czy dodaje Pani zwykły Cukier czy Cukier puder?

    • cukiereczek

      Do ciasta dodaje cukier. Ale do lukru konieczny jest cukier puder.

  9. Przepyszne, już jem trzecią ☺️

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  10. Bardzo fajne muffiny, takie jak powinny być. Są wilgotne, mięciutkie i o gładkiej konsystencji. Wypiekly się w dokładnie podanym czasie przepisu, w tej samej temperaturze. Ja część cukru zastapilam stewia w proszku, użyłam mąki orkiszowej typ630 bo bardzo ja lubię i cukru trzcinowego, który nie stworzył jasnej puszystej masy, a ciasto surowe było gęste, ale miałam przeczucie że przepis zniesie moje zmiany. A lukier jest też świetnym pomysłem, nawet że stewia również. Na wierch dałam kandyzowana skórkę cytryny, a skórki z cytryny w ogóle nie dałam bo mam tylko “cytrynkę”. I na pewno nie tylko wrócę do przepisu ale pooglądam inne, i dziękuję, że dzięki się pani tym, co dobre.

    • cukiereczek

      Bardzo dziękuję za miłe słowa 🙂 Dobrze wiedzieć, że z takimi zmianami babeczki też się udają.

Zostaw odpowiedź