Cytrynowe muffinki cukiniowe

"Weekendowa Cukierenka" zaprasza na kolejną porcję małych słodkości. W tym tygodniu królują muffinki 🙂 Jakiś czas temu odkryłam jak pyszne jest cytrynowe ciasto cukiniowe. Zamiast piec jedno duże ciasto upiekłam muffinki. Plus jest taki, że szybciej się pieką i są jeszcze bardziej podzielne, a czas przygotowania jest taki sam jak przy cieście.

Cytrynowe muffinki cukiniowe

Cytrynowe muffinki cukiniowe

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki sody,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki cukru,
  • Skórka starta z 1 cytryny,
  • ½ łyżki soku z cytryny,
  • 2 małe jajka,
  • ½ szklanki oleju,
  • ¾ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka startej na średnich oczkach cukinii (cukinii nie obieramy, ścieramy ją ze skórką, powstałego podczas ścierania soku nie odciskamy),
  • Lukier do polania ciasta

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Formę muffinkową wykładamy papilotkami.




W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.

W drugiej misce mieszamy ze sobą cukier i skórkę cytrynową do połączenia. Następnie dodajemy jajka, olej, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia. Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy do połączenia składników. Masa będzie gęsta. Następnie dodajemy startą cukinię (nie odciskamy jej z powstałego soku) i mieszamy. Gotowe ciasto rozkładamy pomiędzy 12 papilotek. Muffinki pieczemy około 20-25 minut tzn. do suchego patyczka.

Wystudzone muffinki możemy polać lukrem.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Lukier przygotowujemy przez ucieranie 1 łyżki mleka z 6 łyżkami cukru pudru i odrobiną aromatu cytrynowego. Do polania muffinek przygotowałam 2 porcje lukru czyli przygotowane z 2 łyżek mleka.

2) Jeśli cukinia jest duża to usuwamy z niej gąbczasty miąższ i pestki.

Cytrynowe muffinki cukiniowe

Cytrynowe muffinki cukiniowe

Może spodobają Ci się także:

CYTRYNOWE CIASTO Z CUKINII

BABKA CYTRYNOWA

BABECZKI JOGURTOWO-CYTRYNOWE





4 komentarzy

  1. Robiłam je półtora roku temu-zrobiły wrażenie, cukinii w ogóle nie dało się wyczuć, wspaniały cytrynowy, orzeźwiający smak. Posypałam po wierzchu startą cukinią 🙂 Polecam!

    • cukiereczek

      Justyna cieszę się bardzo, że muffinki Ci smakowały 🙂

  2. Babeczki z cukini z lukrem cytrynowym są genialne……. Pozdrawiam

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ?

Zostaw odpowiedź