Pierogi z mięsem

Tak jak już wspominałam wczoraj na moim blogu w tym tygodniu królują pierogi. Pokazałam Wam już wczoraj pierożki ze szpinakiem i ricottą, a dziś wersja bardzo klasyczna czyli pierogi z mięsem. Na pewno je znacie i lubicie. Ja je wręcz uwielbiam :)




Najczęściej podaje je z czerwonym barszczem. Będzie pasowała do nich również podsmażona cebulka.

Już jutro zapraszam Was na pyszne pierogi z dynią :)
Składniki:

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżki oliwy,
  • letnia woda
  • FARSZ:
  • łopatka 1/2kg,
  • 1 cebula,
  • bulion,
  • sól,
  • pieprz,
  • lubczyk
Przygotowanie:
 

Mięso gotujemy w osolonej wodzie aż do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Gdy mięso wystygnie kroimy je w grubszą kostkę i mielimy w maszynce razem z cebulą. Mięso doprawiamy solą, pieprzem i lubczykiem do smaku. Jeśli będzie za suche dodajemy do niego kilka łyżek bulionu powstałego podczas gotowania mięsa. Na stolnicę wysypujemy mąkę,tworzymy dołek. Do dołka wlewamy oliwę i stopniowo dodajemy letniej wody i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek, podsypujemy mąką. Z ciasta wycinamy okrągłe kształty. Na środek każdego kółka kładziemy porcję farszu i zlepiamy pieroga. Można użyć maszynki do pierogów lub lepić ręcznie. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia. Smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij