Rogaliki z żurawiną z nutą pomarańczy

Zakochałam się w połączeniu żurawiny i pomarańczy :) Kilka tygodni temu przygotowałam szybkie ciasto pomarańczowe z żurawiną. Zachwycona jego smakiem poszłam o krok dalej. Ponieważ uwielbiam wszelkie ciasta drożdżowe to wymyśliłam sobie rogaliki nadziane kwaśną żurawiną i polane słodkim pomarańczowym lukrem. Powiem jedno, wyszły pyszne, rozpływały się w ustach. Jak już wspomniałam bazą rogalików jest ciasto drożdżowe. Ciasto wychodzi bardzo elastyczne, dobrze się z nim pracuję. Jak to bywa przy ciastach drożdżowych musimy zostawić je do wyrośnięcia. Nadzienie za to możemy przygotować kilka dni wcześniej. “Kropkę nad i” stanowi pomarańczowy lukier.

Rogaliki z żurawiną z nutą pomarańczy

Rogaliki z żurawiną z nutą pomarańczy

SKŁADNIKI (24 sztuki):

  • CIASTO:
  • 200ml mleka,
  • 70g cukru,
  • 2 jajka,
  • 100g masła,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 550g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • NADZIENIE:
  • 250g świeżej żurawiny,
  • 100g cukru,
  • Sok z 1 pomarańczy,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko+1 łyżka mleka,
  • LUKIER:
  • 3 łyżki soku z pomarańczy,
  • 15 łyżek cukru pudru,
  • 2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

KONFITURA ŻURAWINOWA: Pomarańczę sparzamy. Następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Skórkę wykorzystamy do lukru.

Świeżą żurawinę płuczemy i osuszamy. Umieszczamy ją w rondelku. Dodajemy cukier i sok z pomarańczy. Żurawinę wstawiamy na wolny ogień i zagotowujemy. Żurawinę będzie strzelać. Gotujemy razem na wolnym ogniu przez kilka minut często mieszając aż konfitura zgęstnieje. Zdejmujemy ją z ognia i studzimy.

CIASTO: Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Mleko podgrzewamy, aby było letnie. Do mleka kruszymy drożdże, mieszamy aż do rozpuszczenia, następnie dodajemy 2 łyżeczki cukru i kilka łyżek mąki i mieszamy, aby nie było grudek. Powinniśmy otrzymać gęsty roztwór. Zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut do podrośnięcia., aby podrósł.

Jajka ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodajemy rozczyn, rozpuszczone i przestudzone masło, mieszamy. Stopniowo dodajemy pozostałą mąkę wymieszaną z solą i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i lśniące. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 2 części. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy pierwszą część ciasta na okrąg. Okrąg dzielimy go na 12 części. Otrzymamy w ten sposób 12 trójkątów.

Na podstawie każdego trójkąta kładziemy porcję żurawinowego nadzienia.. Następnie zwijamy ciasno rogalika. Rogaliki układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Układamy je złączeniem do dołu w znacznej odległości od siebie, bo jeszcze podrosną. Odstawiamy je na 10 minut pod przykryciem do podrośnięcia.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem i smarujemy nim wierzch rogalików. Rogaliki pieczemy w 2 turach. Pieczemy je około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Z pozostałym ciastem postępujemy tak samo.

LUKIER: W miseczce umieszczamy sok z pomarańczy. Stopniowo dodajemy cukier i ucieramy łyżką, pałką lub mikserem aż do otrzymania gęstej masy. Pod koniec dodajemy skórkę z pomarańczy. Masa powinna mieć gęstość śmietany. Przygotowanym lukrem polewamy rogaliki. Możemy je dodatkowo posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Konfiturę żurawinową możemy wzbogacić o dodatek cynamonu lub goździków.

2) Konfiturę możemy przygotować kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce.

3) Jeśli zostanie nam konfitury możemy wykorzystać ją jako nadzienie do babeczek czy naleśników.

Rogaliki z żurawiną z nutą pomarańczy

Rogaliki z żurawiną z nutą pomarańczy

Może spodobają Ci się także:

CIASTO POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ

MLECZNE BUŁECZKI Z ŻURAWINĄ

ROGALIKI Z MAKIEM I SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź