Ciasto pomarańczowe z żurawiną

To ciasto kojarzy mi się ze świętami. Jest ekstra szybkie do przygotowania. Przygotowujemy je bez użycia miksera. Po prostu suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto pieczemy do suchego patyczka, a po przygotowaniu polewamy lukrem. Kwaśna żurawina świetnie łączy się ze słodkim lukrem i aromatem pomarańczy.

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

SKŁADNIKI :

  • CIASTO:
  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • ¾ szklanki cukru,
  • ¾ szklanki mleka,
  • Skórka starta z 1 dużej pomarańczy,
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki oleju,
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • 1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonej,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki soku z pomarańczy,
  • 10 łyżek cukru pudru,
  • 1 łyżka skórki startej z pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Małą keksówkę (9x28cm każda) wykładamy papierem do pieczenia. Pomarańczę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, sól, proszek do pieczenia. Odstawiamy na bok.

W drugiej misce mieszamy ze sobą cukier i skórkę pomarańczową do połączenia. Następnie dodajemy jajka, olej, mleko, sok z pomarańczy i ekstrakt waniliowy. Mieszamy do połączenia.

Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy żurawinę i mieszamy.

Gotowe ciasto przelewamy do keksówki. Ciasto pieczemy około 70-75 minut tzn. do suchego patyczka. Gdyby zaczynało się spiekać to przykrywamy je folią. Po upieczeniu zostawiamy je w formie na 15 minut, a później możemy je wyjąć i studzić już na kratce.

Ciasto kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Wystudzone ciasto polewamy lukrem.

LUKIER: Do miski wlewamy sok z pomarańczy. Dodajemy stopniowo cukier puder i ucieramy. Pod koniec dodajemy skórkę pomarańczową. Powinniśmy otrzymać gęsty lukier, o gęstości śmietany.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:
1) Jeśli używamy żurawiny mrożonej to nie rozmrażamy jej wcześniej.

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Ciasto pomarańczowe z żurawiną

Może spodobają Ci się także:

SYCYLIJSKIE CIASTO POMARAŃCZOWE

NASĄCZANE CIASTO POMARAŃCZOWE Z AGRESTEM

SERNIK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KREMEM ŻURAWINOWYM

4 komentarzy

  1. Ciasto wspaniale ! Gorąco polecam…. ten smak, zapach…. cudo !

    3CBCDCE2-638A-4BC0-AEA5-A0413E53D38C

    • cukiereczek cukiereczek

      Bardzo się cieszę, że smakowało :)

  2. Polecam. Użyłam suszonej żurawiny, podejrzewam, że ze świeżą jest jeszcze lepsze :) Nareszcie znalazłam idealne proporcje na lukier :)

    ciastopomaraczowezurawin

    • cukiereczek cukiereczek

      FiFiFo ciasto wygląda super, tak puszyście :)

Zostaw odpowiedź