Rogaliki snickers

Rogaliki snickers

Witam w “Weekendowej Cukierence” :) Zapraszam na pyszne rogaliki inspirowane słynnym batonem snickers – rozpływają się w ustach, we wnętrzu skrywają pyszne składniki, są polane mleczną polewą i obsypane orzeszkami. Kluczem do sukcesu jest dokładne sklejenie rogalika, aby nadzienie nie wypłynęło podczas pieczenia.

Rogaliki snickers

Rogaliki snickers

SKŁADNIKI (24 sztuki):

  • CIASTO:
  • 550g mąki,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 25g świeżych drożdży,
  • 70g cukru,
  • 200ml mleka,
  • 100g masła,
  • 2 jajka,
  • NADZIENIE:
  • 120g masła orzechowego,
  • 150g masy kajmakowej,
  • 150g kremu czekoladowego,
  • POLEWA:
  • 1/2 kostki margaryny (125g),
  • 5 łyżek cukru,
  • 2,5 łyżki kakao,
  • 2 łyżki wody,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%
  • 100g orzeszków ziemnych solonych,
  • Opcjonalnie: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka

PRZYGOTOWANIE:

Masło roztapiamy i studzimy. Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru, 3-4 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek (powinniśmy otrzymać roztwór o gęstości śmietany). Przygotowany rozczyn odstawiamy na 10 minut aż podrośnie. Jajka miksujemy z pozostałym cukrem i solą. Wlewamy rozczyn i mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Z ciastem przenosimy się na stolnicę i wyrabiamy kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy wierzch szczyptą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podrośnie i podwoi swoją objętość.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i wyrabiamy jeszcze 2 minuty. Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z części rozwałkowujemy na koło o grubości 5mm. Koło dzielimy na 12 części – w ten sposób uzyskamy 12 trójkątów. Na każdym trójkącie układamy po pół łyżeczki kajmaku, masła orzechowego i kremu czekoladowego. Zwijamy ciasno rogalika, dokładnie zlepiamy brzegi, aby nadzienie nie wyleciało podczas pieczenia. Rogaliki układamy na blaszce złączeniem do dołu. Pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Rogaliki układamy w pewnych odległościach od siebie, bo urosną podczas pieczenia.




Opcjonalnie można je przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem – uzyskamy w ten sposób ładną, brązową, błyszczącą skórkę.

Przygotowujemy polewę. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. W rondelku umieszczamy margarynę, cukier i kakao. Podgrzewamy je na wolnym ogniu mieszając aż składniki się połączą, masa powinna być kremowa. Wówczas dodajemy żelatynę (nie gotujemy!), mieszamy aż do połączenia się składników. Masę odstawiamy aż przestygnie, co jakiś czas mieszamy. Gdy masa będzie letnia dodajemy po łyżce śmietany i dokładnie mieszamy. Rogaliki układamy na kratce i polewamy przygotowaną polewą. Orzeszki ziemne siekamy i posypujemy nimi wierzch rogalików.

Do polania rogalików możemy również użyć swojej ulubionej polewy czekoladowej.

Smacznego :)

Rogaliki snickers

Rogaliki snickers

Rogaliki snickers

Rogaliki snickers

Rogaliki snickers

Rogaliki snickers

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź