- 750g obranej dyni,
- 1 mała cebula,
- bulion 750ml,
- 1 łyżka masła,
- 2 gałązki rozmarynu,
- 1,5 dojrzałej gruszki,
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
- 1/2 łyżki masła,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 1 łyżka kremówki,
- szczypta słodkiej papryki,
- sól,
- pieprz,
- 1 twarda gruszka,
- 2 łyżki miodu,
- ocet do smaku
Na patelni rozpuszczamy pół łyżki masła i wsypujemy cukier, czekamy aż się roztopi i wrzucamy gruszki, dusimy je pod przykryciem kilka minut aż zmiękną. Dodajemy je wraz z powstałym podczas duszenia sokiem do zupy 7-10 minut przed końcem gotowania. Po tym czasie wyławiamy gałązki rozmarynu i zupę miksujemy na krem. Dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy, zupę doprawiamy do smaku iw stawiamy jeszcze na 1-2 minuty na ogień. Pół twardej gruszki kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód, wkładamy gruszkę i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż pokryję się glazurą. Doprawiamy ją do smaku octem. Zupę podajemy z glazurowaną gruszką, smacznego 🙂