Krem z dyni z gruszką i rozmarynem

Pyszna, kremowa zupa dyniowa z nutą słodyczy, której dodaje gruszka. Po zrobieniu gulaszu czy roladek z dodatkiem gruszki postanowiłam zrobić ten sam eksperyment z zupą. Wyszło naprawdę pysznie, całość doprawiłam jeszcze świeżym rozmarynem - polecam gorąco takie połączenie 😉 Zupa świetnie rozgrzewa zimową czy jesienną porą.
Składniki:

  • 750g obranej dyni,
  • 1 mała cebula,
  • bulion 750ml,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 1,5 dojrzałej gruszki,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 1/2 łyżki masła,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżka kremówki,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 twarda gruszka,
  • 2 łyżki miodu,
  • ocet do smaku

 

Przygotowanie:
 

Dynię kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i szklimy cebulę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy gruszkę i podsmażoną cebulę oraz gałązki rozmarynu. Całość gotujemy około 20 minut, aż do miękkości dyni. W tym czasie gruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki.

Na patelni rozpuszczamy pół łyżki masła i wsypujemy cukier, czekamy aż się roztopi i wrzucamy gruszki, dusimy je pod przykryciem kilka minut aż zmiękną. Dodajemy je wraz z powstałym podczas duszenia sokiem do zupy 7-10 minut przed końcem gotowania. Po tym czasie wyławiamy gałązki rozmarynu i zupę miksujemy na krem. Dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy, zupę doprawiamy do smaku iw stawiamy jeszcze na 1-2 minuty na ogień. Pół twardej gruszki kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy miód, wkładamy gruszkę i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż pokryję się glazurą. Doprawiamy ją do smaku octem. Zupę podajemy z glazurowaną gruszką, smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź