Począwszy od sierpnia do grudnia dynia króluje na moim stole. Myślę, że królować będzie dłużej, bo jeszcze troszkę jej zamroziłam 😉
A tymczasem podsuwam Wam pomysł na pyszną zapiekankę dyniową. Uwielbiam przygotowywać zapiekanki, bo są w miarę szybkie do zrobienia i można zrobić je ze wszystkiego co mamy pod ręką.
Tą zapiekanką była zachwycona moja siostra, która absolutnie za dynią nie przepada, a tutaj proszę - zjadła nawet z dokładką 🙂
Na pewno rozgrzeje Was swoim słonecznym kolorkiem i zaskoczy smakiem 😉
Składniki:
- 320g makaronu świderki,
- 1 pierś z kurczaka,
- 3 szklanki miąższu dyni pokrojonego w kostkę,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 125 ml mleka,
- 200g żółtego sera,
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego,
- sól,
- tymianek
Przygotowanie:
Dynię obieramy, usuwamy miękki miąższ i pestki. Po obraniu dynię kroimy w kostkę 1 cm. Papryczkę chili obieramy i kroimy na mniejsze części. Czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w przyprawie gyros i podsmażamy na patelni. Na patelni rozgrzewamy olej.
Dodajemy dynię, papryczkę i czosnek, podsmażamy do miękkości dyni, dodając soli i tymianku. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Gdy dynia zaczyna się rozpadać dodajemy mleko i koncentrat pomidorowy.i 1/4 sera. Całość chwilkę jeszcze gotujemy i dodajemy kurczaka. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mieszamy go z powstałym sosem. Całość przekładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy resztą sera. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Życzę smacznego 😉