Taki placek to bardzo fajna propozycja obiadowa. Prosty do przygotowania, sycący, najlepiej podać go z ulubionym sosem np. czosnkowym. Na pewno przygotuję go jeszcze nie raz z innymi składnikami. Dodatek jajka wprowadza nas powoli w wielkanocną atmosferę.
Składniki:
- 8 jajek+1 żółtko,
- 7g drożdży instant,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 3/2 szklanki mąki,
- 1/2 szklanki oleju,
- 75 ml czerwonego wytrawnego wina,
- 100g szynki lub dobrej kiełbasy,
- 100g pestek słonecznika,
- 100g żółtego sera,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżeczka tymianku,
- pieprz,
- słodka papryka,
Przygotowanie:
4 jajka gotujemy na twardo. Szynkę kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Mąkę mieszamy z solą i drożdżami. Olej lekko podgrzewamy, wlewamy do mąki i mieszamy. Dodajemy 4 jajka i wino i dokładnie wyrabiamy ciasto, aż składniki się połączą. Następnie dodać paprykę, ser, pestki słonecznika i szynkę, dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać tymianek, majeranek, pieprz i szczyptę słodkiej papryki.
Masę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Keksówkę (25x11x7,5) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Do masy lekko wcisnąć jajka. Wierzch posmarować rozkłóconym żółtkiem. Piec około godziny w 190 stopniach. Jeżeli wierzch placka będzie się za bardzo spiekał należy całość przykryć folią aluminiową. Najlepiej smakuje na ciepło. Placek podałam z sosem czosnkowym i pomidorowym. Świetnie będzie pasował do niego chrzan. Smacznego 😉