Sos waniliowy czyli krem angielski

Sos waniliowy to pyszny sos, którym możemy polać bułeczki, pampuchy, placki, naleśniki, ciasta, gofry, owoce, lody... Jest delikatny, aksamitny, kremowy, po prostu przepyszny! Trudno mu się oprzeć, bo jest taki pyszny.

Sos waniliowy wywodzi się z kuchni angielskiej i nazywany jest kremem angielskim (creme anglaise) czy custardem. Mówiąc potocznie taki sos to po prostu płynny budyń. Ale to nie jest taki zwykły budyń. To budyń gotowany i na mleku i na kremówce, z dużą ilością żółtek. I to właśnie tym składnikom zawdzięcza swój wybitny smak. Sos waniliowy jest wyśmienity! Kochają go dzieci i dorośli.

Taki sos jest dość szybki w przygotowaniu. W czasie, gdy gotuje się mleko ze śmietanką, to ubijamy żółtka z cukrem. Następnie łączymy mleka z żółtkami i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. I gotowe. Przechowujemy go w lodówce nawet do tygodnia czasu.

Sos waniliowy czyli krem angielski

Sos waniliowy czyli krem angielski

To aksamitny i delikatny sos do polewania owoców, bułeczek, naleśników. To taki płynny budyń na żółtkach.

Krem angielski (creme anglaise) czyli custard

Składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30% lub 36%,
  • 6 żółtek,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1/4 szklanki cukru (50g),

Przygotowanie:

Szklanka o pojemności 250ml.

W rondelku umieszczamy mleko i śmietanę kremówkę. Zagotowujemy je na małym ogniu.

W tym czasie do miski wbijamy żółtka. Dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy je przez kilka minut mikserem na najwyższych obrotach, aby uzyskać puszystą masę jajeczną niczym kogel mogel. Do ubitych żółtek wlewamy ciurkiem, powolutku połowę zagotowanego mleka ze śmietanką i mieszamy cały czas mikserem. W ten sposób zahartujemy żółtka.

Mleko z żółtkami wlewamy do rondelka i ponownie rondelek wstawiamy na ogień. Zawartość rondelka podgrzewamy na małym ogniu często mieszając do momentu zgęstnienia kremu. Masy nie możemy zagotować! Krem będzie gotowy, gdy zacznie oblepiać łyżkę. Krem zdejmujemy z ognia i pozwalamy mu wystygnąć. Co jakiś czas możemy go zamieszać, aby nie zrobił się kożuch.

Wystudzony krem przechowujemy w lodówce do 5-7 dni. W lodówce krem zgęstnieje. Wystarczy go wówczas odrobinę podgrzać, aby wrócił do pierwotnej konsystencji. Smacznego!

Sos waniliowy czyli krem angielski

Sos waniliowy czyli krem angielski

Jeśli przygotujesz krem angielski to koniecznie podziel się opinią i zdjęciem w komentarzu. Będzie mi bardzo miło jeśli oznaczysz mnie również na Facebooku lub Instagramie:

#GotujZCukiereczkiem





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź