Mięciutkie i puszyste, pachnące korzennymi przyprawami, idealnie słodkie - zapraszam do "Weekendowej Cukierenki" na jesienne donaty.
Donaty to amerykańskie pączki z dziurką. Można je smażyć, a można też upiec używając specjalnej foremki. Smaków donatów jest naprawdę ogromna ilość. Ja dziś chce się z Wami podzielić przepisem na donaty z dodatkiem cydru, obtoczone w cynamonowej posypce. One są takie pyszne! Wprost rozpływają się w ustach. Fani korzennych smaków na pewno będą nimi zachwyceni.
Donaty są bardzo proste do przygotowania. Przygotowujemy je tak jak ucierane babeczki. Aby je przygotować potrzebujemy specjalnej foremki. Na rynku dostępne są foremki silikonowe i metalowe. Mam oba rodzaje i jestem z obu zadowolona. Pamiętajcie, że donaty wyjmujemy z foremki dopiero jak przestygną.
SKŁADNIKI (12 sztuk):
- CIASTO:
- 140g masła,
- 70g cukru brązowego,
- 40g cukru,
- 2 jajka,
- 230g mąki pszennej,
- 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- ¼ łyżeczki soli,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,
- ½ łyżeczki kardamonu,
- 180ml cydru jabłkowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- DODATKOWO:
- 90g masła,
- 100g cukru,
- 1 i ½ łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki na donaty powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Formę do donatów spryskujemy olejem lub smarujemy cienką warstwą roztopionego masła.
W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Do drugiej miski wkładamy masło, dodajemy cukier, cukier brązowy i aromat waniliowy. Ucieramy je mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Następnie dodajemy po jednym jajku i ucieramy po około 30 sekund po każdym dodaniu. Dodajemy cydr i suche składniki. Mieszamy krótko, tylko do połączenia składników.
Przygotowanym ciastem napełniamy wgłębienia w formie do ¾ wysokości. Ciasto najlepiej nakładać przy pomocy szprycy lub rękawa. Ale można je nałożyć także łyżką. Donaty pieczemy około 15-20 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy je z formy, gdy troszkę przestygną. Nie wyjmujemy ich od razu, bo będą zbyt miękkie i zaczną się rozpadać.
Cukier mieszamy z cynamonem. Masło roztapiamy. Przy pomocy pędzelka smarujemy każdego donata cienką warstwą masła i obtaczamy w cynamonowym cukrze.
Życzę smacznego!
Uwaga:
1) Z przepisu możemy upiec także mini donaty. Czas pieczenia wyniesie około 10 minut (do suchego patyczka).
Donaty wyszły mięciutkie, pachnące korzennymi przyprawami,w smaku przypominają mi ciasto marchewkowe.
Wyszły piękne ?❤️
Pyszne, puszyste i soczyste po prostu pyycha ❤❤?
Jakie piękne ❤️ Cieszę się, że smakowały!