Witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Sezon jagodowy się kończy więc pora na ostatni przepis z jagodami w tym sezonie. Pana cotta czyli deser mleczno-śmietanowy, wywodzi się z Włoch. Bardzo ją lubimy i często ją przygotowujemy. Zwłaszcza dlatego, że jej przygotowanie jest bardzo szybkie i proste. Na blogu znajdziecie m.in. przepis na ten włoski deser z sosem truskawkowym. Tym razem wzbogaciłam tę tradycyjną potrawę dodatkiem jagód. Zyskała dzięki temu wspaniały owocowy smak i przepiękny kolor.
SKŁADNIKI (4 porcje):
-
250ml mleka ( 1 szklanka),
-
250g śmietany kremówki,
-
2 łyżeczki cukru waniliowego,
-
1 łyżeczka cukru,
-
13g żelatyny,
-
JAGODY:
-
250g jagód,
-
3 łyżki cukru,
-
1 łyżka soku z cytryny,
-
DODATKOWO:
-
Bita śmietana, jagody i listki mięty do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Jagody zasypujemy cukrem, dodajemy sok z cytryny i wstawiamy je na wolny ogień. Podgrzewamy je do momentu rozpuszczenia cukru. Wówczas zdejmujemy je z ognia i przecieramy przez sitko.
W rondelku umieszczamy mleko i kremówkę oraz cukier i cukier waniliowy. Wstawiamy je mały ogień i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Żelatynę zalewamy minimalną ilością gorącej wody i odstawiamy na chwilę do napęcznienia. Następnie dodajemy ją do gorącej masy mlecznej i mieszamy aż do rozpuszczenia. Wówczas dodajemy masę jagodową i mieszamy do połączenia składników.
Masę rozlewamy do 4 słoiczków. Studzimy ją, a następnie odstawiamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia.
Pana cottę możemy udekorować bitą śmietaną, jagodami i listkami mięty.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
-
Z podanych proporcji wychodzą 4 porcje – po około 200ml.
-
Deser możemy przygotować także z mrożonych jagód. Nie rozmrażamy ich wcześniej.
wspaniale wygląda 🙂 i ten kolor <3
kwintesencja lata 🙂 choć można pzygotować ją także z mrożonych jagód 🙂
Wygląda apetycznie! <3
Dziękuję i polecam 🙂 jest przepyszna 🙂
Deser wygląda naprawdę cudnie! 😉
Przepyszne mini deserki
Prezentują się pięknie! 🙂
Nie wiem, dlaczego ale mi się zważyła a potem rozwarstwiła 🤔 Wszystko miałam świeże i robiłam według przepisu.
Być może żelatyna została źle dodana i masa się zwarzyla?