Czas na kolejną porcję słodkości, witam w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Dziś prezentuję Wam sztandarowy krem kuchni angielskiej czyli lemon curd - angielski krem cytrynowy. Jego tradycyjna wersja zawiera dużą ilość masła. Ja proponuję Wam jego odchudzoną wersję, bo tylko z 1 łyżeczką oliwy. Jego przygotowanie zajmuje góra 10 minut, a smak jest nieziemski, słodko-kwaśny, mocno cytrynowy.
Ja go po prostu uwielbiam 😉 Jego wielką fanką jest również moja dobra koleżanka Agnieszka.
Krem cytrynowy można stosować do ciast i deserów, muffinek i babeczek, przekładania ciasteczek, do naleśników i wielu innych słodkości. Na końcu postu zamieszczam słodkości, w których wykorzystałam lemon curd. A już jutro zapraszam na REWELACYJNY tort cytrynowy z wykorzystaniem kremu cytrynowego 🙂
SKŁADNIKI:
- 3 cytryny,
- 200g cukru,
- 2 żółtka,
- 2 jajka,
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka oliwy,
PRZYGOTOWANIE:
Cytryny sparzamy. Następnie ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Do miski przekładamy jajka, żółtka, skórkę i sok z cytryn, cukier i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy je mikserem do połączenia. Masę przelewamy do małego garnka i wstawiamy na mały ogień. Ciągle mieszając doprowadzamy masę do zagotowania. Masa zgęstnieje. Gotujemy ją energicznie mieszając około 2 minut i zdejmujemy z ognia. Wówczas dodajemy oliwę i mieszamy do połączenia. Krem studzimy.
Krem można przechowywać do 7 dni w zamkniętym słoiczku.
Życzę smacznego 🙂
Uwaga:
1) Gdyby krem miał grudki zmiksuj go mikserem.
2) Z podanych proporcji wychodzi 1 czubata szklanka kremu cytrynowego.
3) Krem cytrynowy często mieszaj podczas gotowania, żeby jajka się nie ścięły. Ustaw mały ogień.
Do czego wykorzystać krem cytrynowy (lemon curd)? Zobaczcie moje propozycje:
Czy mogę zastąpić czymś oliwę?
Julia można użyć masła
W porządku, dziękuję 🙂