Uwielbiam zupy kremy i coraz częściej je przygotowuję. Moim ulubionym kremem jest krem dyniowy z dodatkiem curry. Dynia jest warzywem uniwersalnym. Możemy wyczarować z niej pyszny potrawy słodkie i wytrawne. Karaibska zupa dyniowa zaskakuje smakiem. Nie jest to zupa wytrawna, nie jest też to zupa słodka (owocowa). To taki misz masz obu smaków. Słodycz dyni i banana przełamuje sok jabłkowy. Całość doprawiona jest kminem i kolendrą. Podobnie doprawiłam już krem z batatów. Proponuję dodać dużą szczyptę ostrej papryki - zupa powinna być słodka i pikantna.
Zupa karaibska to 6 przepis w Maratonie Zup. Zapraszam jutro na ostatni przepis na zupę w tym tygodniu.
SKŁADNIKI (3-4 porcje):
- 750g obranej dyni,
- 1 cebula,
- ½ banana,
- ½ szklanki soku jabłkowego,
- 1 łyżeczka kolendry,
- ½ łyżeczki kminu,
- 2,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
- Szczypta ostrej papryki,
- Płatki migdałów do podania,
- Sól,
- pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Dynię kroimy w kostkę o boku 1cm. Cebulę obieramy i drobno sieamy. Banana po obraniu kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Dodajemy dynię, kmin, kolendrę i szczyptę ostrej papryki, mieszamy i smażymy razem około 5 minut.
Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zupę gotujemy około 15-20 minut – do miękkości dyni. Wówczas dodajemy banana i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy sok jabłowy i miksujemy ją blenderem na krem. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję podajemy posypaną płatkami migdałów.
Życzę smacznego 🙂
bardzo ciekawa zupa 🙂