Karaibska zupa dyniowa

Uwielbiam zupy kremy i coraz częściej je przygotowuję. Moim ulubionym kremem jest krem dyniowy z dodatkiem curry. Dynia jest warzywem uniwersalnym. Możemy wyczarować z niej pyszny potrawy słodkie i wytrawne. Karaibska zupa dyniowa zaskakuje smakiem. Nie jest to zupa wytrawna, nie jest też to zupa słodka (owocowa). To taki misz masz obu smaków. Słodycz dyni i banana przełamuje sok jabłkowy. Całość doprawiona jest kminem i kolendrą. Podobnie doprawiłam już krem z batatów. Proponuję dodać dużą szczyptę ostrej papryki - zupa powinna być słodka i pikantna.

Zupa karaibska to 6 przepis w Maratonie Zup. Zapraszam jutro na ostatni przepis na zupę w tym tygodniu.

Karaibska zupa dyniowa

Karaibska zupa dyniowa

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • 750g obranej dyni,
  • 1 cebula,
  • ½ banana,
  • ½ szklanki soku jabłkowego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • ½ łyżeczki kminu,
  • 2,5 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego,
  • Szczypta ostrej papryki,
  • Płatki migdałów do podania,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Dynię kroimy w kostkę o boku 1cm. Cebulę obieramy i drobno sieamy. Banana po obraniu kroimy w plasterki. Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Dodajemy dynię, kmin, kolendrę i szczyptę ostrej papryki, mieszamy i smażymy razem około 5 minut.

Zawartość patelni przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i zagotowujemy. Zupę gotujemy około 15-20 minut – do miękkości dyni. Wówczas dodajemy banana i gotujemy jeszcze 5 minut. Zupę zdejmujemy z ognia, dodajemy sok jabłowy i miksujemy ją blenderem na krem. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdą porcję podajemy posypaną płatkami migdałów.

Życzę smacznego 🙂

Karaibska zupa dyniowa

Karaibska zupa dyniowa





1 Komentarz

  1. bardzo ciekawa zupa 🙂

Zostaw odpowiedź