Jagodowy eton mess

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 W ten weekend stawiam na prostotę, dobry smak ...  i jagody. Chcę Wam pokazać dwa proste przepisy na szybkie desery z jagodami. Dzisiaj częstuję angielskim deserem, banalnie prostym do wykonania, składającym się z 3 głównych składników. Uwierzcie mi, nic więcej do szczęścia nie potrzeba 🙂 Gdy po raz pierwszy spróbowałam tego deseru byłam ogromnie zaskoczona jego świetnym smakiem. Naprawdę warto przygotować taki deser ze świeżymi owocami. Szybko i bardzo smacznie, a latem nie mamy przecież za dużo czasu, żeby przygotowywać potrawy, cieszmy się słońcem i piękną pogodą 🙂
Zapraszam również do zapoznania się z innymi przepisami z wykorzystaniem jagód.
A już jutro pokażę pyszny deser z kaszą manną i jagodami, wpadniecie do mnie? 🙂
Składniki:

  • jagody 150g + kilka do dekoracji,
  • cukier puder 1,5 łyżki,
  • 3-4 bezy (około 35g),
  • śmietana 36% 200g,
  • cukier puder do smaku,
  • listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
 

Składniki na dwie średnie porcje. Jagody myjemy i osuszamy. Wkładamy je do miseczki i łączymy z cukrem pudrem, delikatnie rozgniatamy. Odstawiamy na 30 minut, żeby puściły więcej soku. Bezy kruszymy na mniejsze kawałki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Pamiętajmy, że śmietana musi być dobrze schłodzona, najlepiej ubijać ją również w schłodzonym naczyniu. W dwóch szklankach układamy na przemian warstwę bez, jagód i śmietany, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę powinna stanowić śmietana.

Deser dekorujemy świeżymi jagodami i listkami mięty. Od razu podajemy. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź