Wianuszki cynamonowe

Wianuszki cynamonowe to mięciutkie i puszyste bułeczki. Rozwałkowane kawałki ciasta smarujemy masłem cynamonowym, a następnie zwijamy w roladę. Roladę rozcinamy na pół i splatamy jej końce formując wianuszek. Bułeczki nie tylko pysznie smakują, ale także pięknie się prezentują. Jest z nimi troszkę pracy, ale efekt finalny naprawdę jest jej wart. Wianuszki świetnie smakują z kubkiem gorącej herbaty czy mleka.

Wianuszki cynamonowe

Wianuszki cynamonowe

SKŁADNIKI (10 sztuk):

  • CIASTO:
  • 500g mąki pszennej,
  • 40g świeżych drożdży,
  • 50g cukru (1/4 szklanki),
  • 300ml mleka,
  • 60g masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • NADZIENIE:
  • 80g miękkiego masła,
  • 100g cukru,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Mieszamy ze sobą miękkie masło, cynamon i cukier aż do powstanie jednolitej, gładkiej masy. Odstawiamy na bok.

CIASTO: Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (ale nie gorące). Do mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 2 łyżki cukru oraz 5-6 łyżki mąki. Masę dokładnie mieszamy tak, aby nie było grudek. Przygotowany rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aby zaczął pracować.

W tym czasie masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Jajko ucieramy na puszystą masę z pozostałym cukrem. Dodajemy do niego podrośnięty rozczyn i sól, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 1 – 1,5h do podrośnięcia. Powinno po tym czasie podwoić swoją objętość.

Dwie blaszki do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 10 równych części.

Każdą z części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 10x20cm. Na tak rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy porcję nadzienia cynamonowego zostawiając około 1-2cm marginesu z jednej strony. Ciasto zwijamy w roladę i dokładnie je zlepiamy. Ostrym nożem rozcinamy roladę wzdłuż na 2 części zostawiając kawałek nierozcięty. Otrzymamy w ten sposób złączone ze sobą dwa końce rolady, które splatamy ze sobą. Następnie dokładnie zlepiamy końcówki formując wieniec. Wianuszki układamy na blaszkach do pieczenia. Przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy na około 20 minut do napuszenia.

Tak samo postępujemy z pozostałymi 9 częściami ciasta.

Jajko roztrzepujemy z mlekiem. Smarujemy nim wierzch wianuszków tuż przez włożeniem ich do piekarnika. Wianuszki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.

Życzę smacznego  🙂

Wianuszki cynamonowe

Wianuszki cynamonowe

9 komentarzy

  1. Wianuszki przepyszne!:) polecam, świetny przepis

    • cukiereczek cukiereczek

      Madzik wyglądają pysznie 🙂

  2. Wyszły idealne 😋😊

    • cukiereczek cukiereczek

      Wiola pięknie się prezentują 😉

  3. Mięciutkie, pachnące bosko cynamonem, przepyszne 🙂 Jedyna wada – dosyć długo się robi, jak to drożdżowe, ale praca warta zachodu. Polecam!

    • cukiereczek cukiereczek

      Joanna cieszę się, że smakowały 🙂 Tak to już jest z tym drożdżowym, ale warto… 😉 Wyszły Ci pięknie!

  4. Wianuszki wyszly przepyszne 🙂 ja do swoich dorzucilam jeszcze orzechy wloskie. Polecam! 🙂

    • cukiereczek cukiereczek

      Aleksandra jakie piękne 😊 Cieszę się, że smakowały!

  5. cukiereczek cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Anna S.: “Wianuszki robiłam dziś rano i już nie ma ani jednego. Puszyste, mega pachnące cynamonem, dodałam też ciut kakao do smarowania. Przetestowane, można robić bo pycha 😋 😋 😋””

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij